Marraskuu 2022 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Lauhasta ja sateisesta säästä apua energiakriisiin

  • Lokakuun spot-sähkön keskihinta Suomessa toteutui noin 14 snt/kWh tasolla (kaikki hinnat sis. alv 24%). Lokakuun keskihinta oli matalin sitten huhtikuun.
  • Lokakuun keskilämpötila toteutui pari astetta normaalia lämpimämpänä. Suomessa tuulituotantoa saatiin hieman normaalia vähemmän.
  • Marraskuussa lauha säänkuva on jatkunut ja keskihinta on toistaiseksi toteutunut likimain samalla tasolla lokakuun kanssa. Lämpimänä pysyvän sään johdosta OL3:n viivästymisestä ei ole seurannut äärimmäisen korkeita hintoja.

Sähkön kulutus laski Suomessa lokakuussa 8 % edellisen vuoden lokakuuhun verrattuna. Osaltaan tätä selittää lämpötila, mutta asiaan on vaikuttanut myös aikaisempaa korkeampi sähkönhinta. Uusimmissa sääennusteissa normaalia lämpimämpi säänkuva näyttäisi pitävän pintansa myös seuraavan parin viikon ajan. Tämä pitää erittäin korkeiden hintojen todennäköisyyttä pienempänä. Lämpötilan lisäksi tuulituotannon määrällä on erittäin suuri vaikutus sähkön hintaan. Perjantaina 11.11. korkealle nouseva tuulituotannon määrä laskee spot-hinnat erittäin matalalle tasolle. Ennusteen mukaan erittäin korkeita tuulituotantomääriä on tarjolla myös lauantaina 12.11. Viikolla 46 tuulituotannon määrä laskee normaalia matalammalle.

Ajoittamalla sähkönkäyttöä tuulisille ja todennäköisesti myös edullisemmille päiville, voi Priiman laskutushintaan saada suoraa säästöä. Yksi lisäkeino tulevien päivien spot-hinnan ennakointiin on seurata Ilmatieteenlaitoksen Twitter-tilillä maanantaisin ja torstaisin julkaisemaa energiasääennustetta.

OL3:n kaikkien syöttövesipumppujen sisäosista on löytynyt vaurioita. Tarkemmat vaikutukset koekäyttöohjelman jatkumiseen sekä kaupallisen käytön alkamiseen saadaan selvitystöiden valmistuttua. Mutta todennäköisempää on, että koekäyttö ei pääse jatkumaan aiemmin ilmoitettuna päivänä marraskuun puolessa välissä. Myös kaupallisen käytön alkaminen joulukuun lopussa on hämärän peitossa.

Jos kuitenkin lämpötilat pysyvät normaalia korkeampana, eivät hinnat näyttäisi nousevan erittäin korkealle tasolle ja tämän kuukauden hinta olisi toteutumassa matalampana kuin ennen kuun alkua nähtiin johdannaismarkkinoilla.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Tulevien jaksojen kiinnityshinnat ovat kautta linjan alempana kuin kuukausi sitten. Loppukesän hintatasoista on laskettu erittäin paljon, mutta toisaalta hinnat ovat laskusta huolimatta vasta samalla tasolla kun ne olivat heinäkuussa 2022.

Pohjoismaissa sää on toteutunut lämpimänä ja sateisena. Sateet ovat myös pääosin kohdistuneet kiinnityshintojen kannalta merkittäville alueille eli Etelä-Norjaan. Euroopassa on nähty paikoitellen poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Tämä on vähentänyt kaasun kulutusta korkean hinnan ohella. Kaasuvarastot ovatkin Euroopassa erittäin hyvällä mallilla tulevaan talveen lähdettäessä ja osa tankkereista joutuu odottamaan tyhjennystä satamien edustoilla. Tämä on todennäköisesti ohimenevää ja kaasun hinta lähtee takaisin nousuun, kunhan jossain kohtaa lämpötilat väistämättä normalisoituvat Euroopassa.

Muutenkin loppusyksy on saattanut antaa markkinoille liian hyvän kuvan sähkön riittävyydestä tulevana talvena. Vesivarastojen tilanne on edelleen heikko, vaikka se ei enää kriittinen olekaan. Suomessa sähkön riittävyyden kannalta yksi keskeisimmistä tekijöistä on OL3:n koekäytön ja kaupallisen käytön aikataulu. Tästä kuulemme toivottavasti lähipäivinä lisää.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.