Aurinkoenergiaa omalta katolta
Aurinkovoimala on asennettu ja tuottaa aurinkoisella säällä sähköä aurinkovoimalan tehosta riippuen. Tälle sivulle olemme koonneet vinkkejä aurinkopaneelien optimaaliseen käyttöön. Aurinkosähköjärjestelmä koostuu kuvassa näkyvissä osista, joista osaa voidaan hallinnoida suoraan kiinteistöstä ja osan hallinnointi kuuluu paikalliselle sähkön jakeluverkkoyhtiölle. Kokemuksia Omavoiman aurinkovoimaloista >>
Aurinkopaneelien toimintaperiaate
Aurinkopaneelit ovat katolle asennettavan aurinkovoimalan näkyvin osa. Ne muodostuvat pienemmistä, puolijohteista valmistetuista kennoista, jotka muuttavat auringon säteilyn valosähköilmiön avulla sähköksi. Aurinkopaneelien sähköntuottotehossa on laadullisia eroja. Aurinkokennoissa on kaksi kerrosta puolijohteita, yläkerros, joka on negatiivisesti varautunut (n-tyyppi) ja positiivisesti varautunut alakerros (p-tyyppi). Kennoissa syntyy sähköä, kun auringonsäteiden valohiukkaset eli fotonit osuvat ja imeytyvät kennon puolijohdepintaan, mikä saa elektronien sidokset vapautumaan puolijohteen atomeissa. Vapautuneet elektronit liikkuvat kennon kahden eri kerroksen välillä, jolloin syntyy sähkövirtaa.
Aurinkopaneeleiden tuottamaa sähkövirtaa ei sellaisenaan voi käyttää kiinteistön laitteissa, sillä aurinkokennot tuottavat tasavirtaa. Tasavirta pitää ensin muuntaa vaihtovirraksi invertterin eli vaihtosuuntaajan avulla. Vasta sitten sähkö voidaan syöttää sähköverkkoon. Invertterin avulla aurinkosähköjärjestelmä saadaan liitettyä kiinteistön sähköjärjestelmään. Kiinteistö käyttää tuotetusta sähköstä tarvitsemansa määrän ja ylijäämäsähkö myydään takaisin jakeluverkkoon.
Aurinkovoimalan omistajan muistilista
- Varmista jakeluverkonhaltijalta uuden aurinkovoimalan tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-numero). Jatkossa kiinteistössä on kaksi käyttöpaikkaa ja GSRN-nroa, sillä kulutus- ja tuotantokäyttöpaikkoja käsitellään erikseen.
- Oletko tehnyt ylijäämäsähkön myyntisopimuksen, jotta saat hyvitystä sähköstä, jota et ehdi itse käyttää?
- Oletko hakenut kotitalousvähennyksen Verottajalta aurinkovoimalan asennustyön osuudesta?
- Onko sähkösopimuksesi sopiva, nyt kun voit hyödyntää osan vuodesta itse tuottamaasi sähköä?
- Voisiko kotiautomaatiolla tai ohjausratkaisuilla saada omasta sähköntuotannosta suuremman osan ohjattua omaan käyttöön? Onko esim. lämminvesivaraajaa mahdollista ohjata käynnistymään keväällä ja kesällä päiväsaikaan? Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä.
Usein kysyttyä aurinkovoimalat ja aurinkosähkö
Seuraa säännöllisesti, ettei esimerkiksi invertterissä eli vaihtosuuntaajassa näy ylimääräisiä varoitusvaloja. Invertterit yleensä ilmoittavat vioista ja käyttöohjeen avulla voi usein päätellä mistä vika johtuu. Esimerkiksi ylijännitevaroituksen syy täytyy aina selvittää. Ukkonen voi aiheuttaa invertterin sammumisen, jolloin laitteen uudelleen käynnistys on yleensä tarpeen.
Huomaathan, että iltaisin ja öisin ilmenevä invertterin näennäinen sammuminen on normaalia ja invertteri käynnistyy itsestään aamulla, kun järjestelmä alkaa tuottaa taas sähköä ja aurinko paistaa.
Kyllä, ohjauspalvelua voi käyttää myös aurinkosähkön ajastuksen apuna. Aurinkovoimalasta saat aina suurimman hyödyn, mitä enemmän omaa tuotantoa saat käytettyä itse ja mitä vähemmän ostosähköä tarvitaan tai mitä vähemmän joudut myymään ylijäämäsähköä takaisin sähkönmyyjälle.
Koska aurinkopaneelien tuottamaa sähköä ei voida ilman arvokkaita akustoja varastoida vaan tuotettu aurinkosähkö täytyy käyttää sen tunnin aikana jolloin se tuotetaan, saadaan ohjauspalvelulla omaa käyttöastetta nostettua ja myyntiin jäävän ylijäämäsähkön määrä vähenee. Kesäaikaan itse tuotettua aurinkosähköä voidaan ohjauspalvelun avulla helposti hyödyntää esim. lämminvesivaraajan lämmittämiseen tai sähköauton lataamiseen.
Aurinkopaneelien huoltotarve on erittäin vähäinen ja aurinkopaneelit komponentteineen toimivat hyvin suomalaisissa olosuhteissa. Suosittelemme, että aurinkosähköjärjestelmälle tehdään vuosittain kevyt silmämääräinen tarkastus. Jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa, voi ne aika ajoin varovasti pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla.
Huoltotöissä on tärkeää varoa vahingoittamasta paneelien lasipintaa. Paneelien päällä ei myöskään saa kävellä, sillä ne saattavat murtua.
Taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna on järkevää mitoittaa aurinkopaneelit suhteessa omaan sähkönkulutukseen. Huomioithan, että ilman aurinkosähkön varastoimiseen tarkoitettuja akkuja, käytetään aurinkosähköä aina juuri samaan aikaan, kun sitä tuotetaan.
Aurinkosähkön kannattavuus parani koko Suomessa tammikuussa 2023, kun kaikkialla otetaan käyttöön tuntinetotus. Tuntinetotuksessa yhden tunnin aikana tuotetusta sähköstä vähennetään ensin saman tunnin aikana kiinteistössä kulutettu sähkö. Näin samalla tunnilla ei voi olla sekä sähkön ostoa että myyntiä ja voimalan kannattavuus paranee säästyneiden sähkönsiirtomaksujen ja sähköverojen verran.
Jotkin verkkoyhtiöt ovat siirtyneet tuntikohtaisesta netotuksesta varttitaseeseen, joka tarkoittaa, että tuotettua aurinkosähköä tarkastellaan viidentoista minuutin jaksoissa. Huomaathan, että varttitaseen myötä jollain tunnilla samassa kohteessa voi olla sekä sähkön ostoa että myyntiä, jos sähkön tuotanto- tai kulutustilanne on vaihdellut rajusti yhden tunnin sisällä.
Vuoden 2024 aikana yksityishenkilöt saavat aurinkopaneelien asennustyön arvonlisäverollisesta hinnasta kotitalousvähennystä 40 %. Kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2250 euroa vuodessa per henkilö. Edun voi hyödyntää yhdessä puolison kanssa, jolloin vähennysoikeus on 4500 euroa vuodessa.
Voit tehdä kotitalousvähennyksen joko kuluvan vuoden verokortille, jolloin saat edun itsellesi loppuvuoden verotuksessa huomioitua heti.
Voit myös hakea kotitalousvähennystä edellisen vuoden verotuspäätöksen saatuasi, jolloin vähennys huomioidaan joko jäännösverojen määrässä tai veronpalautuksen muodossa.
Kun aurinkosähköjärjestelmäsi on kytketty verkkoon, voit seurata voimalasi ylijäävän tuotannon määrää paikallisen sähkönjakeluverkonhaltijan raportointipalvelusta. Verkkoyhtiön raportoinnista riippuen tuotantomääristä voi olla vähennetty samalla tunnilla itse kuluttamasi sähkö (tuntinetotus).
Voit myös seurata aurinkovoimalan kokonaistuotantoa invertterin mittausdataan perustuvalla seurantatyökalulla suoraan puhelimen kautta. Sovellukset ovat invertterimerkkikohtaisia, tarkat osoitteet näet alta:
Sungrow:
- https://www.isolarcloud.com
- App: iSolarCloud
Goodwe:
- https://goodwe-power.com
- App: SolarGo
Growatt:
- https://server.growatt.com/login
- App: ShinePhone
Varmista jakeluverkonhaltijalta (paikallinen sähkön siirtoyhtiö) uuden aurinkovoimalan tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-numero). Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä Omavoiman kanssa ja toimita tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-nro) ylijäämäsähkön ostosopimusta varten.
Omavoima hyvittää aurinkovoimalan ylijäämätuotannon suoraan sähkön kulutuslaskulla, jolloin saat oman tuotannon hyödyn heti itsellesi pienempänä sähkölaskuna.
Invertterin mukana olet saanut paperilla ohjeet käyttöönottoon. Naps Solarin Youtube-kanavalle on myös tuotu videomuotoinen ohjevideo sovelluksen käyttöönottoa varten.
Jos aurinkopaneelit on asennettu talon tai autotallin katolle, mutta niiden tuottamaa sähköä hyödynnetään pääosin omassa käytössä, voidaan voimala todennäköisesti liittää osaksi kotivakuutusta helposti ilmoittamalla aurinkovoimalasta vakuutusyhtiöön. Käytännöt voivat vaihdella vakuutusyhtiöiden välillä, joten kotivakuutukseen liittämisen mahdollisuus ja sen vaikutukset vakuutusehtoihin tulee tarkastaa omasta vakuutusyhtiöstä.
Omavoiman asiakkaiden uudistuneessa Online-palvelusta löydät Omat tiedot valikosta kohdan Laskut. Lasku-osiossa näet käyttöpaikkakohtaisesti edelliset sähkölaskusi summa- ja eräpäivätietoineen sekä voit helposti ladata pdf-kopion laskusta.
Aurinkovoimalan hyvityslaskun pdf-kopion avaamalla näet laskutuskuukauden hyvitettävän kokonaistuotannon määrän kWh-tasolla ja laskutuskuukauden keskimääräisen hyvityshinnan. Omavoima maksaa hyvitystä aurinkosähköstä SPOT-hintaan sidotulla hyvityshinnalla, mutta laskulle tulostuu vain kuukauden keskihinta 720 erillisen hinnan (tuntihinnan) sijaan.
Vuoden 2024 alusta alkaen aurinkovoimalan hyvitystuotot on ilmoitettu ja hyvitetty suoraan sähkönmyyntilaskulla. Edellisen kuun ylijäämätuotannon määrä ja hyvityshinta näkyvät kulutuslaskulla erillisenä rivinä nimeltään Tuotannon osto.
Keväästä 2024 eteenpäin Omavoiman Online-palveluun ei tulostu enää erillisiä hyvityslaskuja, ellei asiakas tätä erikseen pyydä. Hyvityssumman eli kuukauden tuotannon kWh-määrän ja hyvityksen keskihinnan näet sähkönmyynnin kulutuslaskulla rivillä Tuotannon osto.
Aurinkosähkösanasto
Vaihtovirta eli AC. Vaihtovirta vaihtaa suuntaansa säännöllisesti ja sitä käytetään sähköverkoissa ja suuritehoisissa laitteissa kuten kodinkoneissa ja teollisuuden laitteissa.
Tasavirta eli DC. Tasavirta liikkuu aina yhteen suuntaan. Useimmat elektroniset laitteet, kuten tietokoneet ja matkapuhelimet, toimivat tasavirralla.
Invertteri eli vaihtosuuntaaja on olennainen osa aurinkovoimalaa. Invertteri muuntaa aurinkokennojen tuottaman tasavirran vaihtovirraksi. Inverttereitä on eri kokoisia ja tarvittavan invertterin koko määräytyy aurinkopaneelien tehontuotannon mukaisesti.
Parhaiten aurinkopaneelit tuottavat sähköä suorassa auringonvalossa. Varjot laskevat paneelien tehoa – jo yhden aurinkopaneelin varjostuminen tai likaantuminen laskee kaikkien sarjaan kytkettyjen paneelien suorituskykyä.
Tehostin tai virran optimoija tekee jokaisesta aurinkopaneelista oman tuotantoyksikkönsä. Näin jokaisen paneelin suorituskyky saadaan kaikissa tilanteissa optimoitua. Tehostimet mahdollistavat myös paneelikohtaisen sähköntuotannon seuraamisen. Jos jossain osassa voimalaa ilmenee vika, se saadaan nopeasti paikannettua.