Helmikuu 2023 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Tammikuussa ennakoitua matalammat hinnat ja sama tahti on jatkunut myös helmikuussa

  • Normaalia lämpimämpi ja tuulinen sää piti otteensa käytännössä koko tammikuun ajan. Myös helmikuu on ollut normaalia lämpimämpi ja tuulten osalta suotuisa.
  • Tammikuun spot-sähkön keskihinta Suomessa toteutui noin 9 snt/kWh tasolla (kaikki hinnat sis. alv 10%).
  • Uusimmissa ennusteissa viikon 8 sää on viileämpi ja tuulettomampi, mikä nostaa spot-hintoja.

Myös tammikuussa sähkön kulutus Suomessa jäi edellisen vuoden tammikuuta matalammalle tasolle. Osaltaan kulutusta laskivat normaalia korkeammat lämpötilat, mutta myös sähkön säästöllä oli vaikutuksensa. Ennakoitua matalampi kulutus näkyi myös tammikuun spot-hinnan keskihinnassa, mikä toteutui noin 9 snt/kWh tasolla.

Säänkuva on pysynyt lauhana ja tuulisena myös helmikuussa. Lisäksi vaikka Olkiluoto 3:n koekäyttö ei olekaan päässyt jatkumaan, on tuotantotilanne pysynyt hyvänä. Keskihinnan osalta helmikuu on tähän mennessä toteutunut lähellä tammikuun hintatasoa.

Viimeisimpien sääennusteiden mukaan kuluvalla viikolla 8 nähtäisiin kylmempää ja matalatuulisempaa säätä. Tämä tulee nostamaan lähipäivien spot-hinnat korkeammalle mitä muuten on viime aikoina nähty. Erittäin korkeita hintapiikkejä ei kuitenkaan pitäisi näkyä, vaikka helmikuun keskihinta nousseekin korkeammalle kuin tammikuun toteutunut keskihinta.

Olkiluoto 3:n koekäyttöohjelma ei ole päässyt jatkumaan helmikuun aikana. Viimeisinä viikkoina laitosyksiköstä on tiedotettu useista lyhyistä viivästyksistä koekäytön jatkumiselle ja kaupallisen käytön aloittamiselle. Tämän hetken tiedon mukaan koekäyttöohjelma olisi jatkumassa maaliskuun alkupäivinä ja säännöllinen sähköntuotanto huhtikuun alkupäivinä.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Lähitulevaisuuden jaksojen kiinnityshinnat ovat kutakuinkin samalla tasolla kuin kuukausi sitten. Viimeisten parin viikon aikana etenkin lähimpien jaksojen hinnat ovat nousseet, kun sääennusteessa on näkynyt lämpötilan ja sademäärän normalisoitumista pitkään jatkuneen normaalia korkeamman jakson jälkeen. Talvi ei vielä ole kokonaan ohitse, vaikka pitkälle helmikuuta onkin jo edetty. Tästä johtuen hintariskin pienentäminen kiinnittämällä voisi edelleen olla mielekästä.

Kauempana olevien hintajaksojen kiinnityshinnat ovat vielä hieman matalammalla kuin kuukausi sitten, vaikka myös näiden jaksojen hinnat ovat nousseet viime viikkoina. Esimerkiksi vuoden päästä odottavan talven kiinnityshinnat ovat nyt noin 14 snt/kWh tasolla. Kuluva talvi on ollut lauha sekä tuulinen. Jos tilanne olisi ollut toinen olisivat myös spot-hinnat toteutuneet korkeampana kuluvana talvena. Vuoden päästä odottavalle talvelle riskitekijät korkeille hinnoille ovat samansuuntaiset kuin tälle talvelle, vaikkakin uskomme OL3 aloittaneen säännöllisen sähkötuotannon ja tuotantotilanteen olevan tämän vuoksi parempi.

Muistathan, että Priima-sopimuksen hintakiinnityksillä voi pienentää tulevien kausien hintariskiä. Hintakiinnityksiä voi tehdä myös pidemmälle ajalle, esimerkiksi loppuvuodeksi 2023 tai kaikille avoimille kiinnitysjaksoille (22 kuukautta). Loppuvuoden kiinnityshinta esimerkkikuluttajalle on nyt noin 11,2 snt/kWh (alv 10 % eli noin 12,7 snt/kWh alv 24 %). Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.