Elokuu 2022 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Sähkömarkkinalla jatkuvat voimakkaat hintaliikkeet

  • Heinäkuun sähkön keskihinta toteutui tämän vuoden korkeimmalla tasolla ollen 22,8 snt/kWh tasolla (hinnat sis. alv 24%).
  • Olkiluoto 3 -laitosyksikön testiohjelman viivästyminen sekä kuukauden alkupuolelle osuneet Olkiluoto 1:n huoltotoimenpiteet nostivat hinnat erittäin korkealle.

Heinäkuu toteutui lämpötilan osalta lähellä normaalitasoja, mutta normaalia vähäisemmät tuulet vaikuttivat sähkön hintaa nostavasti. Elokuun alkupuolella tuulisuus on keskimäärin ollut korkeammalla, mutta yksittäisinä päivinä tuulisuus on ollut erittäin matalaa. Vähätuulisuus yhdistettynä ydinvoimatuotannon vajeeseen nosti esimerkiksi elokuun 8. päivän päiväkeskihinnan korkeimmalle vuosikausiin. Elokuun alussa on nähty erittäin korkeita hintoja, mutta myös erittäin matalia hintoja ja kaiken kaikkiaan keskihinta näyttäisi laskevan elokuussa.

Tuntikohtaisen hintavaihtelun ollessa suurta kulutuksen ajoittaminen edullisimmille tunneille tai edullisille päiville vaikuttaa merkittävästi sähkölaskun suuruuteen.

OL3:n testiohjelmaa päästiin jatkamaan elokuun alkupuolella pitkän odottelun jälkeen. Tehotasoja ei kuitenkaan saatu nostettua suunnitellulle 60% tasolle ja torstaina 11.8. saatiin uutisia laitoksen uudesta alasajosta. Laitokselle tehdään päivityksiä automaatiopuolelle, mitkä kestävät arviolta kaksi viikkoa. Näin ollen koekäyttöä päästään jatkamaan elokuun loppupuolella.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Kiinnityshinnat ovat nousseet edelliseen katsaukseen verrattuna merkittävästi ylöspäin. Aivan viime päivinä hinnat ovat lievästi laskeneet, mutta ovat historiallisesti katsottuna edelleen korkealla tasolla.

Euroopan kaasumarkkinoilla tilanne jatkuu epävarmana. NS1-kaasuputken huoltotyöt saatiin päätökseen, mutta pian tämän jälkeen Venäjä pudotti tuontivolyymin 20 % tasolle maksimista. Eurooppaan tuleekin tällä hetkellä kaasua merkittävästi enemmän muista lähteistä. Kaasuvarastojen täyttymisen osalta ollaan hyvällä uralla kohti tavoitteita, mutta markkinat reagoivat herkästi uutisiin pienistäkin tuontimäärien muutoksista.

Kiinnityshinnat etenkin lähimpien jaksojen osalta reagoivat tällä hetkellä erittäin voimakkaasti sade-ennusteiden muutoksiin. Tämä johtuu siitä, että etenkin Etelä-Norjan vesitilanne on nyt huonoin lähes 30 vuoteen. Riski aikaisempaa korkeammille hinnoille on suuri, mutta säänkuvan muuttuessa sateiseksi, voivat hinnat laskea jyrkästikin. Toinen hintoihin laskevasti vaikuttava tekijä olisi, jos Norja päätyisi rajoittamaan sähkön vientiä Eurooppaan.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti  siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi profiilivaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.