Siirry sisältöön

Aurinkopaneelit taloyhtiölle

Haluaisitko tuottaa itse sähköä taloyhtiössä? Omavoima auttaa, kun harkinnassa on aurinkopaneelit taloyhtiölle. Aurinkopaneelien yhteishankinta taloyhtiöön on aiempaa helpompaa. Vuodesta 2021 alkaen taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus aurinkosähkön hyvityslaskentaan. Hyvityslaskennan myötä taloyhtiön aurinkosähkötuotanto voidaan käyttää kiinteistön yleisten tilojen sekä yksittäisten asuinhuoneistojen sähkönkulutukseen. Hyvityslaskentapalvelu mahdollistaa taloyhtiön osakkaille suuremman hyödyn aurinkosähköinvestoinnista, kun kiinteistösähkön jälkeen ylijäävää aurinkosähkötuotantoa voidaan jyvittää pienentämään suoraan jokaisen asukkaan omaa asuntokohtaista sähkölaskua.

Miksi aurinkopaneelit taloyhtiöön Omavoimalta?

Aurinkopaneelit taloyhtiöön ilman välikäsiä – aurinkovoimalahanke suunniteltuna ja asennettuna luotettavasti. Tarjoamme laadukkaat ja viimeisintä teknologiaa olevat tuotteet ja ammattitaitoisen joukkueen toteuttamaan aurinkopaneelit taloyhtiöön alusta loppuun saakka. Kartoituskäynneillä saat ammattiapua aurinkovoimalan oikean koon käytönmukaisessa mitoituksessa.

Rehellisyys ja läpinäkyvyys, asiakastarpeiden kuuntelu

Asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi, myös aurinkosähkön teknisiissä asioissa. Kuuntelemme toiveesi, kartoitamme tarpeesi ja etsimme parhaiten palvelevan aurinkoenergiaratkaisun, realistiset laskelmat uusiutuvan sähkön investoinnin kannattavuudesta ja takaisinmaksuajasta. Kartoitamme tarpeesi ja tekniset mahdollisuutesi sekä kerromme plussat ja miinukset. Varmaa on, että aurinkosähköllä taloyhtiösi hiilijalanjälki pienenee.

Kokemus ja oma asennustiimi

Uskallamme sanoa, että tunnemme aurinkoenergiavaihtoehdot läpikotaisin. Olemme toimineet aurinkoenergia-alalla useamman vuosikymmenen ajan. Aurinkopaneelit asennamme taloyhtiöihin oman asiantuntevan asennusyhtiön kanssa.

Joustavuus ja hankeviestintä

Kun päätös siirtymisestä aurinkosähkön tuottajaksi on tehty, etenee aurinkopaneelien asennus taloyhtiöön nopeasti ja mutkattomasti. Yhteyshenkilösi pitää taloyhtiönne vastuuhenkilöt ajan tasalla eri vaiheista ja hän on tavoitettavissa koko aurinkosähköprojektin alusta loppuun saakka.

Aurinkopaneelit taloyhtiössä – As Oy Rauman Joutsen

Yhteydenottopyyntö – varaa aurinkopaneelien kartoituskäynti taloyhtiöön

Aurinkosähkön yhteydenottolomake

Haluan yhteydenoton aurinkosähköön liittyen.(Pakollinen)
Uutiskirjelupa(Pakollinen)
Tietojen käsittelylupa(Pakollinen)

Usein kysyttyä – aurinkopaneelien hankinta taloyhtiöön

Taloudellisesta näkökulmasta on järkevää mitoittaa paneelijärjestelmä suhteessa taloyhtiön kokonaiskulutukseen. Huomioithan, että ilman aurinkosähkön varastoimiseen tarkoitettuja akkuja, käytetään aurinkosähköä aina juuri samaan aikaan, kun sitä tuotetaan.

Vuoden 2021 alusta voimaan astuneen lainsäädäntömuutoksen ansiosta sähkön jakeluverkkoyhtiöt voivat tarjota asiakkailleen aurinkosähkön hyvityslaskentapalvelua. Aurinkosähkön hyvityslaskentapalvelua tarjotaan tällä hetkellä verkkoyhtiökohtaisesti. Hyvityslaskennan avulla taloyhtiön aurinkosähkötuotanto voidaan käyttää kiinteistön yleisten tilojen sekä asuinhuoneistojen sähkönkulutukseen.

Taloyhtiön osakkaat muodostavat voimalan käynnistymisen jälkeen oman energiayhteisönsä, jonka avulla voimalan tuottama sähkö voidaan jakaa taloyhtiön ja energiayhteisön jäsenten kesken sovitun mallin mukaisesti. Palvelu mahdollistaa taloyhtiön osakkaille suuremman hyödyn aurinkosähköinvestoinnista, kun kiinteistösähkön jälkeen ylijäävää aurinkosähkötuotantoa voidaan jyvittää pienentämään suoraan jokaisen asukkaan omaa asuntokohtaista sähkölaskua.

Tilaa veloitukseton kartoituskäynti

Aurinkovoimala parantaa kiinteistön E-lukua ja nostaa näin kiinteistön arvoa. Aurinkovoimala ei kuluta energiaa, vaan tuottaa kiinteistölle säästöjä yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Aurinkosähkön tuotanto näkyy välittömästi pienempinä sähkölaskuina. Mahdollisen ylijäämäsähkön voit myydä takaisin Omavoimalle.

Itse tuotettu aurinkosähkö on taloyhtiölle kannattavaa myös siksi, ettei osakkaiden tarvitse maksaa siitä sähkönsiirtoa tai sähköveroa.

Ota yhteyttä aurinkosähköstä

Aurinkopaneelien hankinnasta päätetään yhtiökokouksessa. Enemmistöpäätös riittää, jos aurinkovoimalla on tarkoitus tuottaa sähköä pääasiassa yhtiön ja sen osakkaiden omaan tarpeeseen.

Jos tarkoitus on tuottaa sähköä yli oman tarpeen, tarvitaan yhtiökokouksessa ⅔ määräenemmistö. Aurinkovoimalan kustannukset jaetaan silloin yhtiöjärjestyksen mukaisesti niiden osakkaiden kesken, jotka ovat hankkeeseen suostuneet.

Aurinkopaneeleita voi asentaa läpi vuoden, mutta talvikaudella liukkaat olot katolla muodostavat huomattavan työturvallisuusriskin. Talvella tehty asennus vaatiikin asentajalta erityistä ammattitaitoa. Paras sesonki asennuksille on huhtikuulta marraskuulle.

Energiahintojen epävakaus on johtanut aurinkopaneeleiden suosion kasvamiseen. Syksy on hyvää aikaa tilata aurinkopaneelit, sillä aurinkopaneelit voidaan asentaa ennen lumen tulo tai viimeistään heti seuraavana keväänä, kun lumet ovat sulaneet.

Jätä tarjouspyyntö

Vaikka aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita eikä niitä yleensä tarvitse erikseen puhdistaa, ne ovat vuodesta toiseen vaihtelevien sääolosuhteiden armoilla.

Paneeleita voi käyttää turvallisesti vuosikymmeniä, kun laadit aurinkosähköjärjestelmälle huolto- ja kunnossapitosuunnitelman. Suunnitelmaan on hyvä kirjata, miten aurinkopaneelit säännöllisesti tarkastetaan. Esimerkiksi myrskyt saattavat lennättää paneeleille oksia ja linnut tehdä niiden suojiin pesiä. Näihin on hyvä varautua etukäteen.

Aurinkopaneelit ovat parhaimmillaan viileässä ilmastossa ja ne tuottavat Suomessa sähköä vuosittain 9 kuukauden ajan. Aurinkosähköä tuotetaan eniten touko-elokuun välisenä aikana, mutta olosuhteista riippuen paneelit voivat tuottaa sähköä helmikuusta joulukuulle.

Aurinkopaneelien oikealla asemoinnilla voidaan vaikuttaa tuotantomääriin.

Aurinkopaneelit pyritään suuntaamaan etelään, sillä silloin niistä saadaan suurin mahdollinen vuosituotto. Jos sähkön kulutus painottuu iltaan tai aamuun, voidaan paneelit myös asentaa itään tai länteen viettävälle katolle. Itä-länsi-suunnassa oleva paneelikenttä taas on optimaalinen tilanteessa, jossa sähkön kulutus painottuu aamuun ja iltaan.

Tehokkain paneeleiden kallistuskulma on 35–45 astetta, jolloin paneelit tuottavat sähköä tasaisesti koko kesän tuotantokauden ajan. Vuosituotanto pienenee, kun tästä ihannekulmasta poiketaan.

Kannattavuuteen vaikuttavat mm. järjestelmän mitoitus suhteessa kohteen kulutukseen, järjestelmän hinta sekä paneelien sijainti. Aurinkosähköasiantuntijoidemme vastuulla on tarjota nykyiseen ja tulevaan sähkönkulutusprofiilin mahdollisimman hyvin sopiva kokonaisuus.

Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika riippuu kulutuksesta ja järjestelmän koosta. Sähkönsiirtohinnat ovat useilla alueilla jatkuvassa nousussa, mikä nopeuttaa takaisinmaksua. Varsinkin talon jäähdyttäminen kesähelteillä on käytännössä ilmaista omalla aurinkosähköllä.

Aurinkopaneelien asentamiseen tarvittavat luvat vaihtelevat sen mukaan mihin ja minkälaiseen rakennukseen laitteisto asennetaan. Lupamenettely kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen projektin aloittamista kunnan rakennusvalvonnasta. Jos aurinkosähköjärjestelmä liitetään sähköverkkoon, tulee siitä tehdä aina ilmoitus paikalliselle jakeluverkkopalveluyhtiölle.

Tehokkaampi aurinkopaneeli mahdollistaa hyvän tuoton pienemmältä pinta-alalta, joten vastaus kysymykseen on täysin kohdekohtainen. Asiantuntijamme tärkein tehtävä on auttaa valitsemaan juuri sinulle sopiva aurinkosähköratkaisu.

Parhaan hyödyn aurinkosähköstä saa, kun tuotetun sähkön pystyy hyödyntämään kiinteistön omaan sähköntarpeeseen. Näin syntyy säästöä siirto- ja energiamaksuissa sekä veroissa. Aina kiinteistön sähkön tarve ei ole kuitenkaan yhtä suurta kuin sähköntuotanto. Tällöin Omavoima ostaa tuotannon ylijäämän mikrotuotannon ostosopimuksen mukaisesti. Myyntisähköstä saatava hyvitys on sidottu sähkön markkinahintojen kehitykseen.

Sopivilla kiinnikkeillä aurinkopaneelit voidaan asentaa turvallisesti minkälaiselle kattotyypille ja -materiaalille tahansa.

Aurinkosähköjärjestelmiä myydään pääsääntöisesti avaimet käteen -toimituksina. Usein suunnittelun ja rakentamisen lisäksi palveluun sisältyy tarvittavien lupa-asioiden selvittäminen.

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunniteltaessa tulee olla yhteydessä paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön. Joissain kunnissa tulee hakea myös toimenpidelupa rakennusvalvonnalta. Tarjousta aurinkojärjestelmästä voi kysyä useammalta paneelitoimittajalta, sillä aurinkosähköjärjestelmien hinnoissa, takuuajoissa ja teknisissä ratkaisuissa voi olla suuriakin eroja.

Kun aurinkosähköjärjestelmäsi on kytketty verkkoon, voit seurata voimalasi ylijäävän tuotannon määrää jakeluverkonhaltijan raportointipalvelusta. Verkkoyhtiöstä riippuen tuotantomääristä voi olla vähennetty samalla tunnilla itse kuluttamasi sähkö (tuntinetotus). Voit myös seurata aurinkovoimalan kokonaistuotantoa invertterin mittausdataan perustuvalla seurantatyökalulla suoraan puhelimen kautta.

Varmista jakeluverkonhaltijalta (paikallinen sähkön siirtoyhtiö) uuden aurinkovoimalan tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-numero). Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa ja toimita tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-nro) sähkönmyyjälle ylijäämäsähkön ostosopimusta varten.

Aurinkopaneelien asennuksen hinta vaihtelee taloyhtiön koon, sähkönkulutuksen, asennettavien aurinkopaneelien määrän sekä niiden asennustavan mukaan.

Omavoiman kirjallinen tarjous sisältää kaiken tarvittavan teknisen tiedon sekä tiedot asennuksesta ja takaisinmaksuajasta.

Toimitussopimus solmitaan avaimet käteen periaatteella. Taloyhtiön ei tarvitse huolehtia oikean laitteiston valinnasta eikä sen asennuksesta.

Hankkeelle laaditaan yksityiskohtainen asennussuunnitelma. Kun laitteisto on toimitettu, se asennetaan kiinteistöön sovitulla tavalla.

Taloyhtiölle nimetään hankkeen alkaessa oma projektipäällikkö, jonka tehtävänä on varmistaa aurinkopaneelien yksityiskohtainen asennussuunnitelma. Projektipäällikkö viestii hankkeen etenemisestä ja pitää huolen siitä, että asiat etenevät sovitusti.

Kun asennus on valmis, aurinkopaneeleille tehdään käyttöönottotarkastus, josta taloyhtiö saa raportin. Tämän jälkeen paneelit ovat valmiita käyttöön.

Mikarasa

Mika Rasa

Aurinkovoimalat, sähköautojen latausasemat – Pirkanmaa (mm. Tampere, Ylöjärvi, Nokia, Pirkkala, Valkeakoski)

puh. 045 782 01602

Peter Kunze

Aurinkovoimalat, sähköautojen latausasemat – Satakunta ja Varsinais-Suomi (mm. Rauma, Turku, Laitila, Kaarina, Raisio)

puh. 050 348 9990

Aurinkopaneelit taloyhtiöön ja lisätietoa aurinkosähköstä