Sähkönkulutuksen ohjaaminen

Vinkit on julkaistu Omavoiman asiakaslehden vuoden 2022 kolmannessa numerossa, joka ilmestyi 28.9.2022. 
Teksti Anna-Mari Nyyssönen ja kuva Shutterstock.

Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan Suomessa paljon ja vähäpäästöisesti ja se on edullista. Kulutusta fiksusti ajoittamalla saamme omalla käytöksellämme laskettua sähkön spot-hintoja, jotka taas edelleen vaikuttavat kaikkien sähkösopimusten hintaan.

1) Käyttötottumusten miettiminen ja tuntihinnan selvittäminen

Oman tuntikohtaisen sähkönkäytön selvittäminen on järkevän sähkön kulutuksen perusta. Kun kulutustottumuksiin yhdistää sähkön tuntikohtaiset hinnat, on helpompaa lähteä miettimään millaiset asiat omassa arjessa ovat siirrettävissä edullisempien tuntihintojen aikaan. Voisitko saunoa tai käyttää uunia silloin kun sähköä tuotetaan paljon ja se on edullisempaa? Tai saisitko omaa kulutustasi pienemmäksi lämmittämällä takkaa kireänä pakkaspäivänä?

2) Kodinkoneiden ajastaminen

Tiesitkö, että pyykinpesukoneen, astianpesukoneen tai auton lataamisen ajastaminen kulutushuippu jen ulkopuoliseen aikaan on helppo arkiteko sähkön hinnannousun ja tehopulan ehkäisemiseksi? Useimmissa pesukoneissa ohjelman voi ajastaa joko käynnistymään tiettyyn aikaan tai valmistumaan tietyllä hetkellä. Huomioithan laitteiden ajastuksessa riittävän valvonnan, palovaroittimien toiminnan sekä mahdolliset vesivahingot ja hyödynnät esim. vuotovahtia.

3) Kotiautomatiikka avuksi sähkönkulutuksen ohjaamiseen

Vanhemmankin kiinteistön kulu tusta voi optimoida pienin askelin. Vaihtamalla älytermostaatin (esim. Themo) kosteisiin tiloihin, voidaan tilan lämmitystä ohjata etänä ja suhteessa pörssisähkön hintaan sekä ennustettuun ulkolämpötilaan. Jos haaveissa on kulutuksen kokonaishallinta, haluat nähdä kiinteistössä samalla hetkellä kuluvan sähkön kokonaismäärän tai tuotat itse aurinkosähköä, voi sähkökaappiin ammattilaisasennuksen vaativasta ohjelmoitavasta releestä (esim. Shelly ja Themo) saada apuja ekologisempaan ja fiksumpaan sähkönkäyttöön.

Lue lisää:

Jakeluverkkoyhtiöiden tarjoama maksuton sähkön kulutuksen ohjauspalvelu

P.S. Jos asuinalueesi jakeluverkkoyhtiön kautta kulutuksen ohjaaminen ei ole mahdollista, kannattaa tutustua aiemmin mainittuihin älyreleisiin (Themo, Shelly) ja harkita laitteen asennuttamista sähkökeskukseen.