Heinäkuu 2023 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Häiriöt nostavat spot-hintoja – varmista tulevien jaksojen hintatasoa kiinnittämällä etukäteen
- Loppukuun ja lähes koko syyskuun ajan spot-hintatoteumat tulevat olemaan viime viikkoja korkeampia siirtoyhteys- ja ydinvoimahuoltojen sekä -ongelmien takia.
- Heinäkuun spot-sähkön keskihinta Suomessa toteutui noin 4,1 snt/kWh tasolla (hinta sis. alv 24%).
- Kiinnityshinnat ovat laskeneet edellliseen katsaukseen verrattuna. Kehotamme miettimään lähijaksojen (syyskuu, syksy 23 ja talvi 24) kiinnittämistä, sillä kiinnittämällä vältät suurimmat hintariskit.
Elokuun alkupuolella spot-hinnat toteutuivat erittäin matalalla tasolla voimakkaiden tuulien ja veden virtaamia nostaneiden jopa poikkeuksellisen voimakkaiden sateiden seurauksena. Viikon 33 lopussa spot-hinnat nousivat päivätuntien osalta voimakkaasti. Yksittäisten tuntien hinnat ovat nousseet yli 30 snt/kWh tasolle ja päiväkeskihintakin pitkälle päälle 12 snt/kWh tason. Tähän syynä ovat rajoitukset ja huollot Suomen sekä Ruotsin välisissä siirtoyhteyksissä ja ydinvoimatuotannon ongelmat. Lisäksi aiemmin kuukauden aikana hintoja matalalla pitäneet tuulet ovat tyyntyneet ja edullista tuulisähköä on vähemmän käytettävissä.
Ydinvoimatuotannossa on luvassa vielä lisää haasteita, kun Loviisan laitoksissa alkavat suunnitellut vuosihuollot elokuun 20. päivä. Ydinvoimahuollot ja siirtoyhteyshuollot jatkuvat koko elokuun ja näillä näkymin myös syyskuun loppupuolelle saakka. Edessä on siis lähes 1,5 kuukautta, jolloin tuntihinnat voivat nousta korkealle varsinkin matalatuulisina aikoina.Toisaalta voimakkailla tuulilla Suomessa voidaan edelleen nähdä lähes Euroopan edullisinta sähköä.
Lisähuolia spot-hintatilanteeseen tuovat myös Olkiluoto 2 havaitut ongelmat. Tämän hetken tiedon mukaan yksikkö on poissa tuotannosta lähes elokuun loppuun asti. Tämä tulee nostamaan hintatasoa viime päiviäkin korkeammalle, jos tuulet pysyvät maltillisina. Tämä toimii myös hyvänä muistutuksena pörssisähköasiakkaille siitä, että korkeampien hintojen riskit ovat edelleen olemassa vaikka kesä onkin tähän mennessä sujunut maltillisella hintatasolla.
Onneksi Priima-sopimuksessa voit varautua myös korkeamman hinnan tilanteisiin ennakolta! Kehotammekin miettimään lähijaksojen eli syyskuun, tämän vuoden syksyn ja vuoden 2024 talven kiinnittämistä vielä, kun niiden hintatasot ovat maltillisella tasolla. Esimerkiksi syyskuun hintajakson saa kirjoitushetkellä kiinnitettyä 5,8 snt/kWh hinnalla.
Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen
Tulevien jaksojen kiinnityshinnoissa nähtiin heinäkuun puolen välin paikkeilla voimakasta laskua. Sen jälkeenkin hinnat ovat pysyneet matalalla tasolla, vaikka ihan viime päivinä hinnat ovatkin nousseet. Viime viikkojen poikkeuksellisen suuret sademäärät ovat parantaneet vesitilannetta kesän aikana, mikä on näkynyt voimakkaasti lähijaksojen hintakehityksessä. Pohjoismaiden vesitilanne on kesän aikana kääntynyt normaalia parempaan tilanteeseen ensimmäistä kertaa sitten alkuvuoden 2022.
Euroopan kaasuvarastojen taso tällä hetkellä noin 89 %. Varastotasot ovat EU:n asettamalla tavoitetasolla käytännössä jo nyt, yli 2 kk ennen tavoiteaikataulua. Viime päivinä kaasun hinta on noussut, kun Australian LNG-tuotannossa työskentelevät ovat menossa lakkoon. Australia toimittaa 10 % maailmalla käytettävästä LNG:stä, enimmäkseen Aasiaan. Tuotantoketjujen häiriöt näkyvät aikaisempaa helpommin hinnoissa, kun iso toimittaja on poissa pelistä. Todennäköistä on, että Euroopassa lähdetään talveen täysillä kaasuvarastoilla. Lisäksi korvaavaa kaasua saadaan viime talvea paremmin, joten korkeiden hintojen riski on matalampi kuin vuosi sitten.
Riskiä ei kuitenkaan voida sulkea pois, kuten viime päivien hinnat osoittavat. Normaalituotantotilanteessa ja -lämpötilassa pitkäkestoisia ongelmia ei pitäisi tulla, mutta laitosten vikaantuminen talvella yhdessä kylmän ja tuulettoman sään kanssa nostaa hintatasoja nykyisiä kiinnityshintoja korkeammalle. Jos asiakkaana haluat suojautua korkean hinnan riskiltä, on se mahdollista hintakiinnityksiä tekemällä. Esimerkiksi talven 2024 kiinnityshinta on tällä hetkellä hieman alle 9 snt/kWh. Muistathan, että kiinnityksen voi tehdä myös vain osalle kulutusta (50%).
Tekemällä kiinnityksen lukitset hintasi ennalta sovitulle tasolle, jonka lisäksi laskutushintaan lisätään kohdekohtainen kulutusvaikutuksen kustannus tai hyöty. Kulutusvaikutuksen toteumaan pystyt itse omilla toimillasi vaikuttamaan. Hintakiinnityksiä voi tehdä myös pidemmälle ajalle, esimerkiksi loppuvuodeksi 2023, koko vuodelle 2024 tai kaikille avoimille kiinnitysjaksoille (21 kuukautta). Aikaisemmin tehdyt hintakiinnitykset otetaan huomioon pidempien jaksojen kiinnityshintoja muodostettaessa. Esimerkiksi kaikkien avoimien jaksojen kiinnityshinta esimerkkikuluttajalle on noin 7,8 snt/kWh (alv 24 %). Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta.
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.