Heinäkuu 2022 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Kaasumarkkina pysyy kireänä ja OL3 testiohjelman jatko viivästyi edelleen
- Kesäkuun sähkön keskihinta toteutui edellistä kuukautta korkeammalla ollen 17,4 snt/kWh tasolla (hinnat sis. alv 24%).
- Olkiluoto 3 -laitosyksikön testiohjelmaan tuli kesäkuussa pidempi viivästys
- Euroopan kaasumarkkinan tilanne kiristyi edelleen, kun Nord Stream 1 (NS1)-putken tuontivolyymi rajattiin 40 % tasolle maksimista.
Etenkin kesäkuun loppupuoli toteutui huomattavasti normaalia lämpimämpänä sekä Suomessa, mutta laajemminkin läntisessä Euroopassa. Tämä lisäsi kiinteistöjen jäähdytyksen tarvetta ja kun samaan aikaan tuulisuus oli normaalia heikommalla tasolla, toteutuivat spot-hinnat korkealla. Tuntihintojen vaihtelu pysyi suurena, kun edullisimmillaan sähkö oli lähes nollahintaista ja korkeimmillaan hinnat nousivat 60 snt/kWh tasolle. Loppukuun spot-hintoja nosti myös OL3:n testiohjelman jatkumisen viivästyminen noin kuukaudella eteenpäin. Aiemmin ohjelman ajateltiin jatkuvan kesäkuun loppupuolella, mutta tämän hetkinen aikataulu on 30.7. Samassa yhteydessä myös kaupallisen käytön aloittaminen siirtyi tämän vuoden syyskuulta joulukuulle.
Pitkään jatkunut korkeapainejakso on vaihtumassa viileämpään, sateisempaan ja tuulisempaan säätyyppiin. Tällä on kuitenkin todennäköisesti vain lievästi spot-hintoja laskeva vaikutus, kun ensi viikolla Olkiluoto 1 -reaktorissa tehdään huoltotöitä ja tuotanto jää kokonaan saamatta. Lisäksi heinäkuulle osuvat useamman Ruotsissa olevan ydinreaktorin huoltokatkot.
Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen
Epävarmuus kaasutoimitusten jatkuvuuden ympärillä nousi taas suuremmin pinnalle, kun NS1-kaasuputken tuontivolyymi putosi 40 % tasolle kesäkuun lopulla. Putkessa on suunniteltu vuosihuolto heinäkuun puolessa välissä ja markkinoilla epäröidään nouseeko tuontivolyymit huollon jälkeen takaisin korkeammalle vai katkeaako tuonti putken kautta kokonaan. Tämän osalta on valtavaa spekulaatiota, mutta nyt markkina on hinnoitellut tilannetta enemmän huonojen skenaarioiden mukaisesti. Kaasumarkkinoiden tarjonnan niukkuutta lisäävät myös USA:n nesteytetyn maakaasun vientiä rajoittava terminaalin tulipalo sekä Aasiassa hellejakson seurauksena viilennystarpeen kasvusta johtunut kysynnän kasvu.
Muutamassa Euroopan maassa ollaankin jatkamassa hiilivoimaloiden käyttämistä ja käynnistämässä osaa hiilivoimaloista uudelleen, jotta kaasun käyttöä saadaan vähennettyä. Tämä toisaalta lisää hiilen sekä päästöoikeuksien kysyntää, mutta hiililauhteen rajakustannus on tällä hetkellä matalampi kuin kaasun.
Suomen hinta-alueen kiinnityshintoja nosti OL3 -testiohjelman viivästyminen edelleen. Nyt myös kaupallisen käytön aloittaminen siirtyi eteenpäin. Jos testiohjelma jatkuu nyt ilmoitetun aikataulun mukaisesti, ovat hinnat nousseet liian korkealle. Toinen hintoihin lähiviikkoina vaikuttava tekijä on NS1-kaasuputken tuontivolyymien kohtalo huoltokatkon jälkeen heinäkuun lopulla.
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on.