Energiansäästö on nyt tärkeää

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä, muutokset Omavoiman viestintä

Maailmanpoliittisen tilanteen muutokset ovat tehneet energiansäästämisestä entistä tärkeämpää. Energia-ala tekee kaikkensa, ettei häiriötä tule. Meistä jokainen voi tehdä osansa säästämällä energiaa niin kotona, työmatkalla kuin työssä.

Energiaa säästämällä autat irtautumaan venäläisestä energiasta. Energiansäästöstä on nyt entistä enemmän hyötyä sinulle itsellesi ja koko yhteiskunnalle. On kysymys huoltovarmuudesta, energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä sekä kotitalouden rahankulutuksesta.

Energia on nyt erityisen arvokasta ja se heijastuu laajasti kuluttajahintoihin. Eläminen kallistuu kaikilla ja se koskee meitä jokaista. Järkevästi toimien voimme vaimentaa korotuspaineita, varmistaa energian riittävyyttä ja säästää selvää rahaa.

Nopea irtautuminen Venäjän tuontienergiasta johtaa sähkön, lämmön ja polttoaineiden hintojen korotuspaineisiin, erityisesti tulevalla lämmityskaudella. Nyt on tärkeää varautua sekä energian saatavuuden että hinnan vaihteluihin.

Energiansäästäminen on aina järkevää ja nyt on hyvä aika järkeistää oma energiankäyttö ja muuttaa omia tottumuksia.

Kotitalouksien helpoimmat tavat energiansäästöön:

 • Lyhennä suihkuaikaa. Suihkussa ehtii peseytyä hyvin jo viidessä minuutissa. 10–20 minuutin suihkutteluun verrattuna säästyy huomattavasti sekä vettä että veden lämmitykseen käytettyä energiaa.
 • Tarkasta, etteivät kodin vesikalusteet vuoda ja korjaa vuotavat kalusteet.
 • Älä viilennä huoneita kohtuuttomasti, jo hieman hellelämpötiloja alhaisempi lämpötila riittää.
 • Alenna lämmityskaudella käyttämättömien huoneiden lämpötiloja reilusti ja mieti, pitääkö esimerkiksi autotallia lämmittää lainkaan.
 • Tutustu ilmalämpöpumppusi ominaisuuksiin ja lue käyttöohjeet. Varmista, ettei lämpöpumppusi kuluta energiaa turhaan. Voit myös polttaa puuta uunissa, mutta varmista ettei lämpöpumppusi yritä samalla viilentää huonetilaa. Ilmalämpöpumpun huoltovinkit >>
 • Sauno ripeästi ja mahdollisuuksien mukaan koko perhe samaan aikaan. Mene saunaan heti kun se on lämmennyt ja sammuta kiuas, kun lopetat saunomisen.
 • Alenna oleskeluhuoneiden lämpötilat suositusarvoihin. Varmista, että ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat hyvät, näin vähennät vedontunnetta. Lämpötilan nostamisen sijaan laita päällesi villapaita ja vedä jalkaasi mukavat villasukat.
 • Sammuta laitteet, joita et käytä tai seuraa. Irrota myös käyttämättömät laturit pistorasiasta.
 • Sammuta myös valot tiloista, joissa ei oleskella.
 • Aja taloudellisesti ja vain tarpeelliset ajot. Käytä mahdollisuuksien mukaan joukkoliikennettä tai pyöräile ja kävele.
 • Tarkkaile sähkönkulutustasi Oma Online -palvelusta eri aikajaksoilla eli kuukausittain, viikoittain ja jopa tuntitasolla. Etsi laitteet, jotka vievät paljon energiaa tai käyttötavat, joilla kulutat runsaasti energiaa.
 • Olisiko osa sähkönkulutuksestasi (esim. saunominen, sähköauton lataaminen tai uunin käyttö) ajoitettavissa edullisten tuntihintojen aikaan? Tai voisitko vähentää omaa kulutusta takan lämmityksellä kireänä pakkaspäivänä?
  Tällainen kulutusjousto on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan Suomessa paljon ja vähäpäästöisesti ja se on edullista. Pörssisähkösopimuksen valinneet asiakkaat hyötyvät kulutuksen järkevästä ajoittamisesta suoraan itse pienempänä sähkölaskuna. Yleisen sähkön riittävyyden ja alhaisemman hinnan vuoksi sähköä kannattaisi kuitenkin kaikissa tapauksissa käyttää silloin, kun sille ei ole niin paljon kysyntää, eli kulutus- ja hintahuippujen ulkopuolella. Fingridin Tuntihinta -sovelluksen avulla voit helposti seurata sähkön tuntihintaa omasta puhelimestasi. Tuntihinta-sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.

Lue lisää: