Elo-syyskuun 2024 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Elokuu – kaikkien aikojen halvin kuukausi Suomessa
Jos heinäkuussa saatiin nauttia poikkeuksellisen matalista tuntihinnoista, oli hintataso elokuussa vieläkin matalampi. Heinäkuun keskihinta oli verollisena 2,08snt/kWh ja elokuun 1,55 snt/kWh. Elokuun keskihinta olikin kaikkien aikojen matalin koskaan Suomessa mitattu kuukauden keskihinta, kun hintoja katsotaan inflaatiokorjattuina. Ennätysmatalan keskihinnan mahdollisti lähinnä kesäajan tyypillinen pieni sähkönkulutus, mutta myös suurehkot määrät sekä tuuli- että aurinkovoimaa. Elokuun lopulla Loviisa 2:n reaktori oli vuosihuollossa, mutta muita rajoitteita tai häiriöitä ei Suomen ydinvoimatuotannossa nähty. Suomen ja Viron välinen toinen siirtoyhteys Estlink 2 oli vielä elokuun poissa käytöstä, mikä omalta osaltaan piti Suomen sähköhintaa alhaalla.
Vaikka olemme syyskuussakin edelleen saaneet nauttia kesähelteistä, alkavat kuumimmat päivät olla takanapäin. Syyskuun ensimmäisen kolmanneksen spot-hinnat olivat edelleen varsin maltillisia, vaikkakin selkeästi korkeammalla tasolla kuin heinä- ja elokuussa. Syyskuun alusta tehty arvonlisäveron nosto näkyy sekin osaltaan sähkön laskutushinnoissa. Suurempaa painoarvoa sähkön hinnassa näyttelee kuitenkin Olkiluoto 2:n maanantain 9.9.2024 vikaantuminen. Maanantaina voimalan generaattorista löydettiin kosteutta, jonka takia voimalan tuotanto pysäytettiin. Ensimmäisen arvion mukaan Olkiluoto 2 on poissa tuotannosta 29.9. saakka. Tuotannosta on poissa myös Loviisa 1, jonka suunniteltu vuosihuolto kestää syyskuun loppuun asti. Nämä yhdessä lisäävät riskiä korkeille hintapiikeille sekä hintavaihteluille nimenomaan syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla. Hintavaihtelut korostuvat varsinkin tuulettomina päivinä.
Myös Suomen ja Viron välinen toinen siirtoyhteys on jälleen käytössä, mikä mahdollistaa suuremmat siirtomäärät maiden välillä. Tämä kasvattaa todennäköisyyttä siihen, että etenkin päivätuntien aikana Suomen alueen hinnat ovat samalla tasolla Viron hintojen kanssa. Siirtoyhteysrajoituksia on edelleen päällä myös Suomen ja Ruotsin välisissä yhteyksissä. Tämä nostanee Suomen hintoja, etenkin nyt kun ydinvoimatuotantoa on ennakoitua enemmän poissa käytöstä. Syyskuun spotin keskihinnan odotetaankin nousevan selkeästi heinä- ja elokuun toteutuneita keskihintoja korkeammalle tasolle.
Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen
Polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnat ovat jatkaneet melko vakaalla tasolla. Kaasun hintaan kohdistui nousupaineita kasvaneiden geopoliittisten riskien muodossa, mutta riskien jäädessä toteutumatta, on kaasun hinta pysynyt suhteellisen vakaana. Geopoliittisia riskit ovat edelleen olemassa ja kaasun hinta voi reagoida nopeasti. Hintaa voivat vaikuttaa myös mahdolliset äkilliset muutokset niin tuotannossa kuin kulutuksessa. Euroopan kaasuvarastot ovat nyt jo yli EU:n marraskuulle määrittämän 90% täyttöasteen, täyttöasteen ollessa tällä hetkellä n. 93%.
Elokuussa jatkui Pohjoismaiden tasolla edellisistä kuukausista tuttu tarina eli sademäärät olivat normaalia korkeampia. Tämä on parantanut vesitilannetta kesän aikana, mikä on yksi merkittävä tekijä Pohjoismaiden johdannaishintojen laskulle. Suomen osalta hintoja ovat nostaneet yllättävät ongelmat ydinvoimatuotannossa sekä siirtoyhteysrajoitukset sekä Viron yhteyden palaaminen täyteen käyttöön. Näin ollen kuukauden takaiseen verrattuna lähijaksojen hinnat ovat likimain samalla tasolla, mutta alemmalla tasolla kuin mitä alkukesästä nähtiin.
Spot-hintojen muuttuessa nyt kesähinnoista kohti syksyn ja talven perinteisiä korkeampia hintatasoja, kannattaa miettiä, haluaako hakea kiinnityksillä turvaa talven mahdollisia hintapiikkejä ja -vaihteluja vastaan. Priima-sopimuksella on mahdollista tehdä myös osittaisia kiinnityksiä. Jos kiinnitetään vain puolet kuukaudesta, määräytyy puolet kyseisen kuukauden hinnasta spot-hintojen keskiarvon mukaisesti ja puolet kiinnityshinnalla, johon lisätään tai vähennetään kulutusvaikutus.
Tätä kirjoittaessa vuoden viimeinen kvartaali on kiinnitettävissä n. 7,7 snt/kWh tasolla ja vuoden 2025 ensimmäinen kvartaali n. 10,6 snt/kWh tasolla*.
*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.
Oiva Omavoiman ohjevideo 100% hintakiinnityksen tekemisestä
Ohjauspalvelulla hyöty irti tuntihintojen vaihtelusta
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja kahden sähkölämmittäjän kulutusvaikutuslukuja, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on.
Esimerkkiasiakkaista kahdella on katollaan aurinkovoimala, yhdellä sähköauto ja kahden kohteen kulutusta ohjataan energiaohjauspalvelulla. Oman aurinkovoimalan sähköntuotannolla voidaan vaikuttaa suoraan kulutusvaikutuslukuun. Myös sähköauton lataamisen ajoituksella on merkitystä kulutusvaikutuksen näkökulmasta. Kohteita vertailemalla pääsee havainnoimaan kulutusvaikutuksen muodostumista ja suuruutta erilaisissa asumismuodoissa ja kulutustottumuksilla. Huomaathan, että negatiivisesta kulutusvaikutuksesta on hyötyä myös Priiman hintakiinnityksen tehneille, sillä kiinnityshintaan lisätään aina käyttöpaikkakohtainen kulutusvaikutus.