Aurinkopaneelien hankinta

Aurinkosähköjärjestelmiä myydään pääsääntöisesti avaimet käteen -toimituksina. Usein suunnittelun ja rakentamisen lisäksi palveluun sisältyy tarvittavien aurinkopaneelien asentamiseen liittyvien lupa-asioiden selvittäminen. Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunniteltaessa voi olla yhteydessä paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön. Joissain kunnissa tulee hakea myös toimenpidelupa rakennusvalvonnalta.

Aurinkopaneelit ja jakeluverkkoon liittyminen

  • Käy läpi saamasi aurinkopaneelitarjous ja mieti vastaako tarjottu aurinkopaneelipaketti tarpeitasi nyt ja tulevina vuosina. Tarkista asennuspaketin laajuus eli varmista, mikä sisältyy perusasennukseen ja millaisista töistä maksetaan lisämaksua.
  • Jos hyödynnät aurinkovoimalan hankinnassa rahoitusta, käy läpi myös rahoituskulut ja -ehdot ennakkoon.
  • Jos kaipaat vielä puolueetonta lisätietoa aurinkovoimaloista, voit tutustua Motivan, Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton ylläpitämään Aurinkosähköä kotiin -sivustoon. Aurinkovoimalan sopivaa kokoa omalle katolle voit testata Omavoiman laskurilla >>
  • Sovi asennusaika ja varmista, että jakeluverkonhaltija eli sähkön siirtoyhtiö tietää tarvittavat tiedot aurinkovoimalasi verkkoonkytkemisestä. Omavoiman aurinkovoimaloiden osalta aurinkopaneelien asennustiimi hoitaa puolestasi yhteydenpidon jakeluverkkoyhtiön suuntaan, eli asiakkaanamme voit ottaa tältä osin rennosti. 
  • Varmista jakeluverkonhaltijalta uuden aurinkovoimalan tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-numero). Jatkossa kiinteistössä on kaksi sähkönkäyttöpaikkaa ja GSRN-nroa, sillä kulutus- ja tuotantokäyttöpaikkoja käsitellään erikseen.
  • Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä Omavoiman kanssa ja toimita tuotannon käyttöpaikkatunnuksesi (GSRN-nro) ylijäämäsähkön ostosopimusta varten. 
  • Kun aurinkosähköjärjestelmäsi on kytketty verkkoon, voit seurata voimalasi ylijäävän tuotannon määrää jakeluverkonhaltijan raportointipalvelusta tai kokonaistuotantoa aurinkovoimalan invertteriin perustuvalla seurantatyökalulla suoraan puhelimen kautta.

Aurinkosähköjärjestelmän osat pientalossa

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä vaihtosuuntaajalle eli invertterille. Invertterin muuntaa paneelien tuottaman tasavirran vaihtovirraksi, joka vastaa sähköverkon sekä jakeluverkon vaatimuksia. Aurinkopaneelit kytketään invertterin kautta sähköpääkeskukseen ja lisäksi kiinteistön aurinkosähköjärjestelmän on oltava erotettavissa sähköverkosta lukittavalla vaihtovirtapiirin turvakytkimellä. 

Järjestelmään kuuluu lisäksi kiinteistön energiamittari, jolla mitataan verkkoon syötettyä ja sieltä otettua tehoa. Energiamittari on sähkönjakeluverkonhaltijan vastuulla. Mittari ohjelmoidaan pääsääntöisesti etänä mittaamaan niin tuotettua kuin kulutettua sähköä, kun aurinkovoimala liitetään verkkoon.

Aurinkopaneelien verkkoon liittyminen omistajiemme alueilla

Yleistietoa aurinkovoimalan jakeluverkkoon liittämisestä ja sen huomioimisesta mm. kotivakuutuksessa löydät Motivan ylläpitämältä sivustolta aurinkosahkoakotiin.fi

Aurinkopaneelit Omavoimalta – kokemuksia