Kesä-heinäkuun 2024 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Heinäkuussa maltillisia spot-hintoja, loppukesästä syytä varautua hintojen nousuun

  • Kesäkuun spot-keskihinta toteutui noin 4,5 snt/kWh (hinnat sis. alv 24 %) tasolla. Heinäkuun keskihinta tulee olemaan tätä matalampi.
  • Tulevien jaksojen kiinnityshinnat ovat laskeneet kuukauden aikana.
  • Elo-syyskuussa ydinvoima- ja siirtoyhteyshuollot nostavat hintoja.

Olkiluodon ydinvoimaloiden vuosihuollot saatiin tämän vuoden osalta päätökseen hieman ennen juhannusta. Tällä hetkellä Suomen kaikki ydinvoimalaitokset ovat käytössä, mutta OL3:ssa on meneillään noin 100 MW tehorajoitus. Rajoitus kestää heinäkuun puoleen väliin saakka ja tähän mennessä tehonrajoitus ei ole vaikuttanut merkittävästi hintoihin. Ruotsissa ydinvoimaa on huollossa, mikä laskee pohjoismaisten ydinvoimaloiden käyttöasteen noin 80 % tasolle. Ydinvoiman vuosihuollot jatkuvat Suomessa elokuun alussa, kun Loviisan yksiköiden huollot alkavat.

Heinäkuun aikana Suomen ja naapurimaiden välisissä siirtoyhteyksissä on käynnissä myös huoltotoimenpiteitä. Suuremmat rajoitukset kohdistuvat tällä kertaa kuitenkin Suomesta ulospäin vietävän sähkön määrään. Kun rajoituksia on voimassa, sähköä ei saada siirrettyä pois Suomesta ja Suomen spot-hinta toteutuu matalampana.

Viimeisten viikkojen aikana on nähty käännös vallitsevassa säänkuvassa. Alkukesä oli pääsääntöisesti lämmin, kuiva ja tuuleton. Viime viikkoina sää on ollut matalapainevoittoinen ja näin ollen sateita ja tuulta on saatu enemmän. Tämä on tarkoittanut spot-hinnoille sekä myös tulevien jaksojen kiinnityshinnoille hyvää, vaikka kesälomailevien mielestä sää voisi varmasti olla parempikin.

Katsauksen kirjoitushetkellä saatavilla olevat sääennusteet kertovat epävakaisemman sään jatkuvan seuraavan viikon aikana. Pidempiaikaista korkeapainejaksoa ei sääennusteessa ole näkyvissä tällä hetkellä, vaikka hetkellisesti lähipäivinä onkin luvassa korkeita lämpötiloja. Säätyyppi, hyvä ydinvoimatuotannon taso sekä siirtoyhteysrajoitukset pitävät heinäkuun spot-hinnat Suomessa maltillisina. Näyttääkin siltä, että heinäkuussa Priima-asiakkaat voivat keskittää ajatuksensa muihin asioihin kuin spot-hintojen päivittäiseen seuraamiseen ja esimerkiksi sähkökiukaan voi laittaa päälle huolettomammin.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Tulevaisuuden hintajaksojen kiinnityshinnat ovat laskeneet viimeisen kuukauden aikana. Suurimpana syynä tähän on viime viikkojen normaalia korkeammat sademäärät, mitkä ovat parantaneet pohjoismaista vesitilannetta.

Lähiviikkojen sääennusteen mukaan sateita olisi tulossa jatkossakin normaalia enemmän. Toteutuessaan tämä saattaisi edelleen laskea lähimpien jaksojen kiinnityshintoja. Hinnat ovat kuitenkin laskeneet jo jonkin aikaa ja mikäli sääennuste alkaa näyttää normaalia kuivempaa säätä tuleville viikoille, lähtevät kiinnityshinnat nousuun. Rohkeimmat jäävät odottamaan vielä sääennusteen käännettä. Varmemman päälle pelaavat tekevät kiinnityksiä tulevalle syksylle ja talvelle nykyisillä hintatasoilla.

Euroopan kaasuvarastot ovat täyttyneet odotusten mukaisesti viime viikkoina ja täyttöaste on jo lähellä 80 %. Kesäkuun alkupuolella kaasun tuontiin liittyi epävarmuuksia, kun muun muassa Norjan kaasukentillä oli huoltoja. Nämä epävarmuudet ovat liudentuneet ja kaasun hinta onkin laskenut alimmilleen viimeisen parin kuukauden aikana.

Epävarmuuksia kaasun toimitusten osalta on ilmassa kuitenkin myös tulevina viikkoina. Yksi merkittävimmistä on alkamaisillaan oleva hurrikaanikausi, mikä saattaa vaarantaa kaasun toimituksia Yhdysvalloista Eurooppaan. Kaasun tuonti Norjasta Eurooppaan pysyy kuitenkin korkealla tasolla lähimmät viikot, sillä seuraavat merkittävät huollot ovat luvassa vasta elokuun lopulla. Kaasun kysyntä oli kesäkuussa hieman viime vuotta korkeampaa, mutta edelleen historiallisesti matalalla. Kaasuvarastojen korkeat tasot pienentävät sähkön korkeampien hintojen riskiä Euroopassa sekä myös Suomessa.

Vuoden 2024 viimeinen kvartaali on tätä kirjoitettaessa (10.7.2024) kiinnitettävissä verollisena hieman alle 7* snt/kWh tasolla ja ensi vuoden ensimmäinen vuosineljännes hieman alle 10* snt/kWh tasolla.

*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.

Oiva Omavoiman ohjevideo 100% hintakiinnityksen tekemisestä

Ohjevideo on kuvattu lokakuussa 2023 ja kiinnityshinnat ovat olleet tarjolla kuvaushetkellä. Ajantasaiset kiinnityshinnat näet Liven esimerkkiversiosta. Kiinnityshintoihin (50% kiinnitykset tai 100% kiinnitykset) lisätään aina kuukausimaksu, toimitusmaksu eli marginaali ja kulutusvaikutus (profiilivaikutus).

Ohjauspalvelulla hyöty irti tuntihintojen vaihtelusta

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla kerrostalo-, maalämpö- ja kahden sähkölämmittäjän kulutusvaikutuslukuja, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään ja kuinka suuria määriä. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on.

Esimerkkiasiakkaista kahdella on katollaan aurinkovoimala, yhdellä sähköauto ja kahden kohteen kulutusta ohjataan energiaohjauspalvelulla. Oman aurinkovoimalan sähköntuotannolla voidaan vaikuttaa suoraan kulutusvaikutuslukuun. Myös sähköauton lataamisen ajoituksella on merkitystä kulutusvaikutuksen näkökulmasta. Kohteita vertailemalla pääsee havainnoimaan kulutusvaikutuksen muodostumista ja suuruutta erilaisissa asumismuodoissa ja kulutustottumuksilla. Huomaathan, että negatiivisesta kulutusvaikutuksesta on hyötyä myös Priiman hintakiinnityksen tehneille, sillä kiinnityshintaan lisätään aina käyttöpaikkakohtainen kulutusvaikutus.

Oiva Omavoiman video kulutusvaikutuksesta