Elokuu 2023 sähkömarkkinakatsaus
Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.
Jos paukkupakkaset tulevat, onko suojauksesi kunnossa?
Suomen ja Ruotsin ydinvoimaloissa sekä myös Suomen ja Ruotsin välisessä runkoverkossa suoritetaan edelleen vuosihuoltoja. Näiden huoltojen vuoksi sähköntuotannossa ja maiden välisissä siirtoyhteyksissä on ollut rajoituksia. Lisäksi elokuun jälkimmäisellä puoliskolla Olkiluoto 2:ssa löydetty turbiinivika aiheutti voimalan alasajon, joka edelleen lisäsi tuotantohaasteita. Samoihin aikoihin myös tuulituotanto oli erittäin matalalla tasolla ja kaikki nämä tekijät yhdessä nostattivat spot-hintoja hetkittäin hyvin korkealle tasolle.
Pahimmillaan spot-hinta nousi liki 70snt/kWh tasolle (sis. alv 24%), jolloin saattoi käydä mielessä, onko sähkökriisi toistumassa. Onneksi näin ei ollut, vaan kyseessä oli epäonninen ajankohta, jolloin sekä suunnitellut että suunnittelemattomat rajoitukset osuivat ikävästi juuri samaan hetkeen. Olkiluoto 2:n paluu tuotantoon 4. syyskuuta rauhoitti spot-markkinoita selvästi, vaikka edelleenkin huollosta johtuvat rajoitukset jatkuvat. Suurin osa ydinvoimaloiden sekä siirtoyhteyksien rajoituksista on kuitenkin päättymässä asteittain syyskuun aikana ja lokakuu pääseekin todennäköisesti alkamaan pienemmillä rajoituksilla.
Elokuun lopun ja syyskuun alun tapahtumat ovat kuitenkin hyvä muistutus sähkömarkkinoiden arvaamattomuudesta ja tulevien sähköhintatasojen ennustamisen haastavuudesta. Vaikka spot-hintataso onkin selkeästi matalampi nyt, kun OL2 on takaisin tuotannossa, ovat päivänsisäiset tuntihintavaihtelut edelleen melko isoja. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat kuluvan viikon päiväkohtaiset keskihinnat: ma 11.9. päivän spot-hinnan keskiarvo oli 13,48 snt/kWh, ti 12.9. vain 1,19 snt/kWh ja ke 13.9. noustiin taas yli 10snt/kWh tasolle. Aurinko- ja tuulivoimatuotannon kasvaessa vuosittain voidaan vastaavien hintaheilahtelujen odottaa säilyvän ja jopa voimistuvan tulevaisuudessa.
Lähitulevaisuutta ennustettaessa on helppo uskoa spot-hintojen nousevan mitä lähemmäksi talvea mennään. Näinhän on aina ennenkin tapahtunut. Tai no, ainakin melkein aina. Lähtökohtaisesti hinnat ovat talvella korkeammalla tasolla kuin kesällä, sillä sähkön kulutus kasvaa merkittävästi ilmojen viilentyessä. Talvea kohti mentäessä tilanne näyttää kuitenkin nyt hyvältä ja selkeästi paremmalta kuin viime vuonna. Euroopan kaasuvarastot ovat jo lähes täynnä ja kokonaistäyttöaste on n. 94 %:n tasolla. Suomessa pitkään odotettu Olkiluoto 3 puksuttaa luotettavasti täydellä teholla ja tuulivoimaakin on viime vuotta enemmän käytössä.
Viime talvena pahimmilta uhkakuvilta vältyttiin, koska talvi oli poikkeuksellisen leuto. Poikkeuksellisen leudon talven lisäksi myös tuulivoimaa oli hyvin käytössä. Yleensä talvisin tuulee kesäkuukausia enemmän aivan kovimpia paukkupakkasia lukuun ottamatta. Kovien pakkasten aikaan sähkön tarve ja kulutus on silti yleensä kaikkein suurinta, vaikka tuulet tyyntyvät ja tuulivoimaa ei täten juuri saada. Kun talvea kohti mentäessä kaikki näyttää nyt hyvältä, on hyvä miettiä, voisiko tulevakin talvi olla säiden puolesta poikkeuksellinen?
Sähkön hintakehityksen kannalta huonoin vaihtoehto talvelle olisi poikkeuksellisen pitkä ja kylmä pakkaskausi ja jolloin myös tuulivoima olisi minimissään. Myös mahdolliset tuotannon häiriöt olisivat tällöin myrkkyä spot-hinnoille. Tällaisessa tapauksessa olisikin mahdollista, että hinnat ainakin hetkellisesti reagoisivat ylöspäin hyvin nopeasti ja voimakkaasti.
Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen – hinnat maltillisia
Sähkön johdannaishinnat (joihin myös Priima-sopimukset hintakiinnitykset perustuvat) ovat edelleen matalalla tasolla. Sekä vuoden 2023 viimeinen että vuoden 2024 ensimmäinen vuosineljännes ovat hieman nousseet aivan matalimmalta tasolta, mutta ovat edelleen maltillisella tasolla, varsinkin kun katsotaan asiaa pidemmällä aikaperspektiivillä. Tällä hetkellä tämän vuoden viimeistä neljännestä (Q4-23) pääse Priiman Live-palvelussa kiinnittämään n. 6 snt/kWh* hintatasolla ja ensi vuoden ensimmäistä neljännestä (Q1-24) n. 9 snt/kWh* hintaan. Nyt onkin hyvä hetki miettiä, ovatko kiinnityshinnat sellaisella hyväksyttävällä tasolla, jonka verran sähköstä voisi tulevana talvena maksaa.
*Kiinnityshintoihin lisätään asiakaskohtainen kulutusvaikutus sekä toimitusmaksu. Oman kohteen kiinnityshinnan näet suoraan Live-palvelusta. Kiinnitysjaksot sulkeutuvat ja kiinnitysmahdollisuus poistuu aina muutama vrk ennen hintajakson alkua.
Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun, minne olemme koonneet esimerkkiasiakkaiden sähkönkulutustietoja. Tarkastelemalla maalämpö- ja sähkölämmitysasiakkaan kulutustottumuksia, on helppo havaita, että pörssisähköasiakkaan laskutushinta riippuu voimakkaasti siitä, koska sähköä käytetään. Mitä enemmän kulutus painottuu kuukauden edullisemmille tunneille, sitä suurempi kulutusvaikutus on. Kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille ja kulutushuippujen välttely on järkevä teko myös koko Suomen sähkön saatavuuden ja tuotannon kannalta.