Sähkönmyyjillä on huono maine. Ei mikään ihme, sillä myyntitilanteissa on varmasti selkeyttämisen varaa. Kuluttajaviranomainen saa vuosittain jopa satoja valituksia sähkönmyyjistä ja valitukset liittyvät useimmiten sähkösopimusten puhelinmyyntiin sekä sopimus- ja laskuepäselvyyksiin.
Jotta asiakkaat osaisivat olla tarkkana sopimusta solmittaessa, kerromme sähkönmyyntitilanteista, joissa sopimuksen yksityiskohdat on jätetty joko tarkoituksella tai vahingossa epäselviksi.
Vinkit sähkösopimuksen solmimiseen
1. Lue huolella sopimuksen pienellä präntätyt osat – niin ehtojen kuin sopimusvahvistuksen osalta
Sähkösopimuksissa kuluttajalla on yleensä 14 vuorokauden peruutusaika ja kolmen viikon huomautusaika sopimusvahvistuksen saapumisesta alkaen. Perumis- ja huomautusajan umpeuduttua sopimustekstien pienellä kirjatut ehdot, kuten esim. määräaikaisen sopimuksen purkamisesta seuraava sopimussakko ovat muuttuneet velvoittaviksi ja ehdoista poikkeaminen voi olla hankalaa ellei jopa mahdotonta.
2. Solmitko pelkän sähkösopimuksen vai onko sähkösopimukseen kytketty muu tuote tai palvelu?
Pieneltä tuntuvalla lisämaksullisella kk-summalla sähkösopimuksen ohessa voidaan myydä vakuutuksia tai konsultointipalvelua kuten esim. siirto- eli jakeluverkkosopimuksen optimointia. Vaikka lisäpalvelun hinta tuntuu kuukausitasolla pieneltä, on hyvä laskea auki, mitä kuukausiveloitus tekee vuodessa ja saavutetaanko säästöjä todella, kun huomioidaan palvelumaksut.
3. Onko määräaikaisen sopimuksen hinta varmasti sama koko sopimuskauden ajan?
Tarkista määräaikaista sopimusta solmiessasi, että hinta varmasti pysyy sovittuna koko sopimuskauden. Joskus sopimusehtoihin on voitu sisällyttää hinnan tarkistushetki keskelle sopimuskautta, jolloin hintaa voidaan muokata pörssihintaa paremmin vastaavaksi.
4. Muista hintavertailuja tehdessä vertailla kokonaishintoja
Kiinnitä huomiosi niin energiamaksuun kuin perusmaksuun, riippumatta siitä mihin sähkönmyyjä haluaa huomiosi kiinnittää. Ethän vertaa keskenään porkkanoita ja perunoita, vaikka myyjä siihen kannustaisi. Sähkösopimuksen kokonaishinta riippuu vuosikulutuksestasi ja kokonaishinta kannattaa aina laskea auki eri tarjouksia vertailtaessa. Kerro tarjouksesi energiamaksu (esim. 8,5 snt/kWh) vuodessa arviolta kuluvien kilowattituntien määrällä. Lisää sen jälkeen hintaan esim. 12kk perusmaksujen osuus (3,95 €/kk) ja saat kokonaishinnan laskettua.
5. Mieti sähkösopimusta kokonaisuutena, kaikkine ominaisuuksineen
Onko tarjottu sopimus toistaiseksi voimassa, jolloin siitä pääsee halutessaan eroon 14 vrk irtisanomisajalla? Vai onko se määräaikainen, jolloin sopimuksen kanssa on pärjättävä sopimuskauden loppuun saakka, vaikka sähkönhinnat eläisivät suuntaan tai toiseen?
6. Onko sähkönkulutuksesi tai sulakekokosi varmasti saman kokoinen kuin tarjotussa sopimuksessa mainitaan?
Joissain kuukausimaksullisissa paketeissa kk-maksuun kuuluva sähkönkulutus on määritelty kuuluvan pakettiin tiettyyn rajaan saakka, esim. 3500 kWh/kk. Tuon määrän ylittävältä kulutukselta kWh-veloitus on yleensä hinnoiteltu erikseen.
7. Onko sähkösopimuksessa ennakkolaskutus?
Suomessa sähkönmyynnissä harvemmin laskutetaan ennakkoon, mutta tällaisiakin tapauksia on ollut. Ennakkolaskutus harmittaa erityisesti siinä tilanteessa, jos sähkönmyyntiyhtiö sattuisi menemään konkurssiin. Tällöin et saa ennakkoon maksamiasi rahoja takaisin, jos konkurssipesä on rahaton. Uusimpana tietona on, että kuluttaja-asiamies tehnyt työ- ja elinkeinoministeriölle aloitteen sähkön ennakkolaskutuksen kieltämiseksi kokonaan.
8. Rauhoita kaupantekotilanne
Lue sopimuspaperit huolella ja rauhassa läpi. Älä allekirjoita mitään sellaista sähkösopimusta, jonka sisältöä et täysin ymmärrä. Rauhoita kaupantekotilanne ja lue ehdot läpi, vaikka solmisit sopimusta kiireessä, esimerkiksi kauppakeskuksen aulassa tai puhelimessa.
P.S. Haluatko kiistää tehneesi sähkösopimuksen sähkönmyyjän kanssa? Monet jakeluverkkoyhtiöt tarjoavat verkkosivuillaan valmiita lomakkeita perusteettoman sähkösopimuksen perumiseksi tai kiistämiseksi.
Ohjeita sähkösopimuksen kiistämiseen löytyy myös Kuluttajaviraston sivuilta.