Usein kysytyt kysymykset aurinkosähköstä

Miten voin voittaa lomalahjakortin Hotel & Spa Resort Järvisydämeen?

Arvomme aurinkopaneelitarjouspyynnön heinäkuun loppuun mennessä tehneiden kesken 400 euron lomalahjakortin Hotel Järvisydämeen. Kampanja-aika alkaa 8.5.2023 ja jatkuu 31.7.2023 klo 24 saakka.  Arvonta suoritetaan kampanja-aikana aurinkopaneelien tarjouspyynnön Omavoimalle toimittaneiden kesken. Tarjouspyynnön voi tehdä Omavoimalle omien sivujen yhteydenottolomakkeen tai mitoituslaskurin kautta tai suoraan sähköpostitse aurinkosahko(a)omavoima.fi

Vaativatko aurinkopaneelit huoltoa?

Aurinkopaneelien huoltotarve on erittäin vähäinen ja aurinkopaneelit komponentteineen toimivat hyvin suomalaisissa olosuhteissa. Suosittelemme, että aurinkosähköjärjestelmälle tehdään vuosittain kevyt silmämääräinen tarkastus. Jos paneelien pinnalla on näkyvää pölyä tai likaa, voi ne aika ajoin varovasti pestä vedellä tai harjata pehmeällä harjalla. Paneelien päällä olevat lehdet ja risut on hyvä poistaa, sillä ne voivat estää paneeleita toimimasta optimaalisella tavalla.

Toimivatko aurinkopaneelit suomalaisessa ilmastossa?

Kyllä vain, itse asiassa aurinkopaneelit ovat parhaimmillaan viileässä ilmastossa ja ne tuottavat Suomessa sähköä vuosittain 9 kuukauden ajan. Aurinkosähköä tuotetaan eniten touko-elokuun välisenä aikana, mutta olosuhteista riippuen paneelit voivat tuottaa sähköä helmikuusta joulukuulle.

Onko aurinkovoimalan hankinta kannattavaa taloudellisesti?

Kannattavuuteen vaikuttavat mm. järjestelmän mitoitus suhteessa kohteen kulutukseen, järjestelmän hinta sekä paneelien sijainti. Jotta investointi on kannattava, tulee järjestelmä mitoittaa tarkasti suhteessa omaan kulutukseen. Tällöin tuottaja voi hyödyntää suurimman osan aurinkosähköstä ja ylijäämäsähköä jää myytäväksi mahdollisimman vähän. Huomaathan, että jos ladattavan auton hankinta on todennäköistä tulevina vuosina, voi järjestelmän mitoitusta punnita myös tästä näkökulmasta. Tutustu aurinkovoimalalaskuriin tästä >>

Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika riippuu kulutuksesta ja järjestelmän koosta. Sähkönsiirtohinnat ovat useilla alueilla jatkuvassa nousussa, mikä nopeuttaa takaisinmaksua. Varsinkin talon jäähdyttäminen kesähelteillä on käytännössä ilmaista omalla aurinkosähköllä.

Mitä tarkoittaa tuntinetotus ja miten se liittyy aurinkovoimalan mitoitukseen?

Taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna on aina järkevin ratkaisu mitoittaa paneelijärjestelmä suhteessa omaan kulutukseen siten, että tuotettu sähkö käytetään itse. Huomioithan, että ilman aurinkosähkön varastoimiseen tarkoitettuja akkuja, käytetään aurinkosähköä aina juuri samaan aikaan, kun sitä tuotetaan.

Aurinkosähkön kannattavuus paranee koko Suomessa tammikuussa 2023, kun kaikkialla otetaan käyttöön tuntinetotus. Tuntinetotuksessa yhden tunnin aikana tuotetusta sähköstä vähennetään ensin saman tunnin aikana kiinteistössä kulutettu sähkö. Näin samalla tunnilla ei voi olla sekä sähkön ostoa, että myyntiä ja voimalan kannattavuus paranee säästyneiden sähkönsiirtomaksujen verran. Osa jakeluverkkoyhtiöistä tarjoaa tuntinetotus-palvelua asiakkaille jo nyt.

Tarvitaanko aurinkovoimalan asentamiseen lupa?

Paneelien asentamiseen tarvittavat luvat vaihtelevat sen mukaan mihin ja minkälaiseen rakennukseen laitteisto asennetaan. Lupa-asiat kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen projektin aloittamista kunnan rakennusvalvonnasta. Jos aurinkosähköjärjestelmä liitetään sähköverkkoon, tulee siitä tehdä aina ilmoitus paikalliselle verkkopalveluyhtiölle.

Onko aurinkosähköjärjestelmän käyttö vaikeaa?

Ei, vaan käyttö on erittäin helppoa ja yksinkertaista. Saat asiantuntijoiltamme opastuksen käyttöönoton yhteydessä ja sen jälkeen sinun on helppo nauttia ekologisesta valinnastasi.

Mistä tiedän, kannattaako minun hankkia tehokkaammat paneelit vai riittääkö perusmalli?

Tehokkaampi paneeli mahdollistaa hyvän tuoton pienemmältä pinta-alalta, joten vastaus kysymykseen on täysin kohdekohtainen. Asiantuntijamme tärkein tehtävä on auttaa valitsemaan juuri sinulle sopivin ratkaisu.

Voinko maksaa paneelit rahoituksella?

Toki! Tarjoamme edullista rahoitusta. Asiakaspalvelumme kertoo lisää yksityiskohdista, mm. kotitalousvähennysmahdollisuudesta.

Saako aurinkovoimalan asennuksesta kotitalousvähennystä?

Vuoden 2022 aikana yksityishenkilöt saavat aurinkopaneelien asennustyön arvonlisäverollisesta hinnasta kotitalousvähennystä 40 %. Kotitalousvähennystä voi saada maksimissaan 2250 euroa vuodessa per henkilö. Edun voi hyödyntää yhdessä puolison kanssa, jolloin vähennysoikeus on 4500 euroa vuodessa. Voit lukea kotitalousvähennyksen ajankohtaiset tiedot suoraan Verohallinnon sivuilta.

Minkä kokoisen aurinkosähköjärjestelmän tarvitsen?

Parhaan hyödyn aurinkosähköstä saa, kun tuotetun sähkön pystyy hyödyntämään kiinteistön omaan sähköntarpeeseen. Näin syntyy säästöä siirto- ja energiamaksuissa sekä veroissa. Aina kiinteistön sähkön tarve ei ole kuitenkaan yhtä suurta kuin sähköntuotanto. Tällöin Omavoima ostaa tuotannon ylijäämän mikrotuotannon ostosopimuksen mukaisesti. Myyntisähköstä saatava hyvitys on sidottu sähkön markkinahintojen kehitykseen.

Olen suunnitellut kattoremonttia jossain vaiheessa, joten pitääkö minun siirtää aurinkovoimalan hankintaa myöhemmäksi?

Tämä huomioidaan kiinnikevalinnassa, joten paneelit on helppo irrottaa ja laittaa takaisin.

Miten kuuluisi toimia aurinkovoimalaa harkitessa?

Aurinkosähköjärjestelmiä myydään pääsääntöisesti avaimet käteen -toimituksina. Usein suunnittelun ja rakentamisen lisäksi palveluun sisältyy tarvittavien lupa-asioiden selvittäminen.

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunniteltaessa tulee olla yhteydessä paikalliseen jakeluverkkoyhtiöön. Joissain kunnissa tulee hakea myös toimenpidelupa rakennusvalvonnalta. Tarjousta aurinkojärjestelmästä voi kysyä useammalta paneelitoimittajalta, sillä aurinkosähköjärjestelmien hinnoissa, takuuajoissa ja teknisissä ratkaisuissa voi olla suuriakin eroja.Voit lukea tarkemmat vinkit suoraan blogistamme >>

Mistä voin seurata aurinkovoimalan tuotantomääriä?

Kun aurinkosähköjärjestelmäsi on kytketty verkkoon, voit seurata voimalasi ylijäävän tuotannon määrää jakeluverkonhaltijan raportointipalvelusta. Verkkoyhtiöstä riippuen tuotantomääristä voi olla vähennetty samalla tunnilla itse kuluttamasi sähkö (tuntinetotus). Voit myös seurata aurinkovoimalan kokonaistuotantoa invertterin mittausdataan perustuvalla seurantatyökalulla suoraan puhelimen kautta.

Haluan myydä voimalan tuottamaa ylijäämäsähköä takaisin verkkoon, miten toimia?

Varmista jakeluverkonhaltijalta (paikallinen sähkön siirtoyhtiö) uuden aurinkovoimalan tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-numero). Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa ja toimita tuotannon käyttöpaikkatunnus (GSRN-nro) sähkönmyyjälle ylijäämäsähkön ostosopimusta varten. Muista toimittaa myös tilinumerosi, jotta saat hyvitysrahat suoraan tilillesi.

Voivatko kerrostalossa tai rivitalossa asuvat päästä hyötymään aurinkovoimalasta?

Aurinkopaneelien yhteishankinta taloyhtiöön on helpottumassa. Vuoden 2021 alusta alkaen taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus aurinkosähkön hyvityslaskentaan. Hyvityslaskennan myötä taloyhtiön aurinkosähkötuotanto voidaan käyttää kiinteistön yleisten tilojen sekä yksittäisten asuinhuoneistojen sähkönkulutukseen. Hyvityslaskentapalvelu mahdollistaa taloyhtiön osakkaille suuremman hyödyn aurinkosähköinvestoinnista, kun kiinteistösähkön jälkeen ylijäävää aurinkosähkötuotantoa voidaan jyvittää pienentämään suoraan jokaisen asukkaan omaa sähkölaskua.

Taloyhtiöiden hyvityslaskentapalvelua tarjotaan toistaiseksi Suomessa jakeluyhtiökohtaisesti ja uusi malli tulee tarjolle kaikkialla Suomessa tulevien vuosien aikana. Taloyhtiöiden hankintapäätöksissä kannattaa kuitenkin jo varautua hyvityslaskennan mahdollisuuksiin, jos aurinkopaneeleita ollaan harkitsemassa.