Priima-pörssisähkösopimus eroaa tavanomaisista pörssisähkösopimuksista siten, että aina ajantasaisen pörssihinnan lisäksi sähkönhintaa on mahdollista kiinnittää. Hintakiinnitykset ovat lyhyitä määräaikaisia 1-3 kk sopimusjaksoja, joiden hinnan asiakas voi itse lukita Priima-asiakkaiden omassa Live-palvelussa. Alle olemme koonneet Priima-sopimuksen usein kysyttyjä kysymyksiä.
Priima-asiakkuuden alku
Priiman Live-palveluun rekisteröityminen
Lähetämme rekisteröitymisviestin automaattisesti sopimuksen tekemistä seuraavana päivänä. Viesti saapuu osoitteesta viestinta(at)omavoima.fi, viestin otsikkona on "Omavoiman Live -palveluun rekisteröityminen" ja se lähetetään aamun aikana. Jos rekisteröitymisviestiä ei löydy roskapostistakaan, ota yhteyttä asiakaspalveluun, niin lähetämme uuden rekisteröitymisviestin tunnuksien luomista varten. Rekisteröitymisviesti ei vanhene, eli vaikka et ehtisi heti rekisteröityä, voit käyttää samaa linkkiä myöhemminkin. Lähetämme rekisteröitymisviestin automaattisest uudelleen viikon kuluttua ensimmäisen viestin lähetyksen jälkeen jos tunnuksia ei ole luotu.
Rekisteröitymisviestissä on ohjeet ja osoitteet Live-palveluun rekisteröitymistä varten. Voit määritellä itsellesi vapaasti käyttäjätunnuksen sekä salasanan, mutta huomaathan, että ääkkösiä ei kannata käyttää käyttäjätunnuksella tai salasanalla.
Käyttäjätunnukseksi voit valita esim. oman sähköpostiosoitteesi, jotta se on helposti muistettavissa. Omat tunnukset täytyy luoda nimenomaan sille sähköpostiosoitteelle, johon alkuperäinen rekisteröitymiviesti saapui, ei esim. puolison sähköpostiosoitteelle.
Rekisteröitymisen jälkeen tulee aina jatkossa kirjautua Live-palveluun suoraan osoitteessa live.omavoima.fi
Mitä jos unohdan käyttäjätunnuksen tai salasanan Live-palveluun?
Live-palveluun kirjaudutaan rekisteröitymisen jälkeen osoitteessa https://live.omavoima.fi Kirjautumisikkunan alaosasta löydät linkit salasanan ja käyttäjätunnuksen unohtamisen varalta. Linkkien kautta voit helposti tilata itsellesi joko kokonaan uuden salasanan tai selvittää käyttäjätunnuksesi. Omavoiman asiakaspalvelu ei voi vaihtaa salasanaa puolestasi vaan se on tietoturvasyistä tehtävä aina itse linkkien kautta.
Mikä on Live-palvelu?
Live on Priima-asiakkaiden ilmainen energiankäytön hallintapalvelu, jonka avulla voit seurata sähkön käyttöäsi tunneittain kulutuksen ja kustannusten suhteen tai tehdä hintakiinnityksiä. Palvelussa näkyvät tarjoushinnat ovat sähköpörssin oikeita tämän hetken tukkuhintoja.Voit kokeilla toimintoja, tehdä kiinnityksiä ja asettaa hintahälytyksiä Live-palvelun esimerkkiversiossa vapaasti. Käyttötiedot ja kustannukset -osiossa näet toteutuneen energiankäytön ja kustannukset esimerkkiasiakkailla. Esimerkkiversiossa voit valita haluatko tarkastella sähkölämmittäjän, maalämpöasiakkaan vai kerrostaloasukkaan sähkönkäyttöä.
Onko sinulla jo Priima-sopimus? Kirjaudu Liveen tästä >>
Mitä Live-palvelussa voi tehdä?
Live-palvelun esimerkkiversiossa käytössäsi ovat kaikki samat ominaisuudet kuin oikeassa Live-palvelussa. Livessä voit seurata sähkönkäyttöä ja kustannuksia tuntitasolla sekä näet voimassa olevat hintatarjoukset ja voit tehdä hintakiinnityksiä. Voit katsoa omia asiakastietojasi ja hintakiinnityksiäsi sekä tilata hintavahdin tai kytkeä kiinnitysautomaatin päälle. Voit myös tilata uusiutuvasti tuotettua sähköä tai määritellä uudelleen omat ilmoitusasetuksesi.
Huom! Live-palvelussa näet ainoastaan sähkönmyyntiä koskevat tiedot, kaikki jakeluverkkoon liittyvät tiedot näet jakeluverkonhaltijan eli paikallisen siirtoyhtiön palvelusta tai verkkosivuilta.
Kulutustiedot ja kustannukset Live-palvelussa
Kuinka nopeasti kulutus- ja kustannustiedot päivittyvät Liveen?
Saamme kulutustiedot keskimäärin parin päivän viiveellä jakeluverkonhaltijalta. Kulutustiedon siirtymisessä Liveen on lisäksi aina vähintään päivän viive, sillä tieto siirtyy yön aikana järjestelmien välillä. Joskus datan toimittamisessa on haasteita ja tällaiset kulutustietojen puutteet on merkitty harmaalla Käytöt ja kulutukset -välilehdelle.
Kustannustiedot eli tuntihinnat päivittyvät Live-palvelunn etusivulle aina iltapäivän aikana. Jos olet tilannut tuntihinnat tekstiviestinä tai sähköpostina itsellesi Ilmoitusasetusten kautta, saapuu viesti klo 15 tai klo 16 aikoihin (kesä- ja talviajan vaihtelusta riippuen). Arvonlisäveron alennus 10% tasolle on huomioitu Live-palvelun lähettämissä hintaviesteissä.
Yksittäisen laitteen reaaliaikaista sähkönkulutusta voit tutkia älypistorasioilla tai kulutusmittareilla. Sähkökeskukseen asennettavilla älyreleillä (esim. Shelly ja Themo) on mahdollista tutkia kiinteistön kokonaiskulutusta reaaliajassa.
Miksi en näe ajantasaisia kulutustietojani Live-palvelussa?
Joskus Live-palvelun kulutustiedoissa voi olla viiveitä tai aukkoja eri päivien välillä. Viiveet tai tietojen puuttumiset johtuvat yleensä siitä, että jakeluverkkoyhtiö ei saa sähkön kulutusmittaria jostain syystä luettua eikä kulutusdataa yksinkertaisesti ole sen vuoksi esitettäväksi. Etäluettavat mittarit luetaan joka ikinen yö, mutta esimerkiksi heikko kuuluvuus aiheuttaa välillä tilanteita, että mittariin ei saada datayhteyttä. Tällöin kulutustietoja täydennetään jälkikäteen, kun kulutustiedot on saatu. Puute kulutustiedoissa on merkitty harmaalla taustalla Liven kulutustietokaavioon.
Kulutustietojen puute voi johtua myös sopimuksen aloituspäivästä. Jos Priima-sopimuksesi on alkanut kuukauden 1.päivä, saattaa ensimmäisten kulutustiedoissa olla pidempi viive. Järjestelmäteknisistä syistä Liven kustannuslaskenta käynnistyy aina vasta kuluvan kuukauden 4. päivän iltana. Tämän lisäksi kulutustiedot päivittyvät Liveen parin päivän viiveellä jakeluverkkoyhtiön toimittamasta datasta riippuen. Esimerkiksi päivän 4.10.2022 tuntikulutukset päivittyvät Liveen 6.10.2022.
Miksi sähkölaskun kertymäni näyttää nollaa?
Live-palvelun etusivulla sekä Käytöt ja kustannukset - välilehdellä näytetään kuluvan kuukauden sähkölaskun kertymä. Kuukauden alussa sähkölaskun kertymän näet vasta kuun 5.päivänä järjestelmäteknisistä syistä johtuen. Liven kustannuslaskenta käynnistyy aina vasta kuukauden 4. päivän iltana. Tämän lisäksi kulutustiedot päivittyvät Liveen parin päivän viiveellä jakeluverkkoyhtiön toimittamasta datasta riippuen. Edellä mainituista syistä johtuen laskukertymä on valitettavasti nähtävillä aina vasta kuun 5.päivänä alkukuun osalta.
Miten voin Priima-asiakkaana seurata sähkön tuntihintoja?
Ilmoitusasetukset -osiossa voit tilata ilmoituksia spot-hinnoista tai hintakiinnitysjaksojen sulkeutumisesta. Jos asetat spot-hinnan ilmoituksen hintarajan tarpeeksi alas (esim. 0,01 snt/kWh), saat päivittäin noin klo 15 tai 16 tekstiviestin tai sähköpostin seuraavan vuorokauden niistä tunneista, joiden osalta ennakkoon asettamasi hintaraja on ylittynyt. Näin saat helposti päivittäin itsellesi tiedon seuraavan vuorokauden tuntihinnoista. Lue kaikki vinkit sähkön tuntihintojen seuraamiseen >>
Priimapostit ja hintakiinnitysten tekeminen
Mikä on Priimaposti?
Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat meiltä kerran kuussa Priimapostin sähköpostitse. Kirjeen aluksi kerromme asiakkaan edellisen kuukauden sähkönkulutuksen ja sen hinnan. Kulutustietojen lisäksi Priimaposti sisältää aina ajankohtaisia vinkkejä, sähkömarkkinakatsauksen, spekulointia tulevasta sähkönhinnasta ja tietoa sähkön hinnanmuodostumisesta.
Huom! Jos Priima-sopimuksesi on vasta alkamassa tulevaisuudessa, saat silti Priimapostin kuukausittain. Näin voit halutessasi tehdä hintakiinnityksiä tuleville jaksoille. Priimapostien markkinakatsausosiot julkaisemme kuukauttain myös blogissa >>
Mitä hintakiinnitykset ovat ja koska hintaa kannattaa kiinnittää?
Priiman määräaikaiset hintarjoukset 1-3 kk ajalle löytyvät Live-palvelun Hintakiinnitykset- välilehdeltä. Samat sähköpörssin aukioloaikojen mukaan päivittyvät hintatarjoukset löytyvät myös Live-palvelun esimerkkiversiosta. Hintatarjouksen kohdalla on nuolisymboli, josta voi havaita onko jakson hinta noussut vai laskenut. Hintajakson pidemmän aikavälin kehityksen näet klikkaamalla koko jakson auki. Live-palvelun esimerkkiasiakkaiden kiinnityshetket näkyvät hintatarjouksen kehityskäyrällä palloina ja näet ne osoitteessa https://live.omavoima.fi/demo
Kiinnittämisen ajankohdan valitseminen voi tuntua hankalalta. Siinä auttaaksemme lähetämme kuukausittain Priimapostin, missä kerromme sähkömarkkinatilanteesta. Lisäksi voit asettaa hintavahdin ja kiinnitysautomaatin itsellesi sopivalle hintatasolle, jonka jälkeen ohjelma valvoo hintatasoa ja halutessasi tekee myös kiinnitykset puolestasi.
Tarjoamme myös pidempiä hintakiinnityksiä asiakkaillemme noin seuraavaksi vuodeksi tai kahdeksi. Omaan sopimustilanteeseen tarjolla olevat kiinnitykset näet Live-palvelusta.
Miten saan hintakiinnitysautomaatin päälle?
Hinnankiinnitysautomaatit asetetaan päälle aina kiinnitysjaksokohtaisesti. Avaa haluamasi kiinnitysjakso klikkaamalla hiirellä hintarjousta. Pop-up-ikkunaan avautuu hintakehityskaavio. Ikkunan yläreunassa näet painikkeet kiinnitysautomaatin asettamiseen, hintavahdin kytkemiseen sekä hintakiinnityksen tekemiseen. Kiinnitysautomaatin hintarajan pääset asettamaan painamalla aseta kiinnitysautomaatti -nappia ja määrittämällä hintarajan, jonka toteuduttua kiinnitys tehdään automaattisesti.
Mikä on kulutusvaikutus ja kuinka paljon se voi vaikuttaa Priiman laskutushintaan?
Sähkön hinta vaihtelee sähköpörssissä tunneittain. Hinta on tyypillisesti korkeimmillaan talvisin aamuisin ja iltaisin, kun sähköä joudutaan tuottamaan keskimääräistä kalliimmilla tuotantotavoilla. Priima-sopimuksen yhtenä hintakomponenttina on kulutusvaikutus, joka määräytyy sen mukaan, kuinka sähkön käyttösi painottuu vuorokauden eri tunneille. Jos olet kiinnittänyt sähkön hinnan ja painotat sähkön käyttöäsi halvempien tuntien aikaan, alenee laskutushintasi kulutusvaikutuksen verran. Vastaavasti jos kulutus painottuu kalliimmille tunneille, nousee laskutushinta kulutusvaikutuksen verran.
Kulutusvaikutuksen suuruuteen vaikuttaa pörssisähkön tuntihintojen vaihteluväli. Aiemmin, ennen energiakriisiä kulutusvaikutus oli tyypillisesti +- 0,3 snt/kWh. Nyt kun tuntihintojen vaihtelu kuukausitasolla on suurta, myös kulutusvaikutuksen merkitys kasvaa. Mitä suurempaa tuntihintojen vaihtelu on ja mitä paremmin pystyt ajoittamaan kulutustasi halvemmille tunneille, sitä enemmän pystyt myös alentamaan sähkösi hintaa kulutusvaikutuksen avulla. Syys-lokakuussa 2022 erityisen tarkasti kulutustaan ohjanneet asiakkaat saivat alennettua 5-10 snt/kWh kuukauden keskihintaan verrattuna.
Sähkölämmittäjän kulutusvaikutusvertailun 12 kk ajalta voit lukea blogistamme >>