Helmi-maaliskuun 2022 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.  

Spot-hinnat laskusuunnassa, kiinnityshinnat nousivat sodan seurauksena

  • Helmikuun keskihinta toteutui noin 10 snt/kWh tasolla (sis. alv 24%)
  • Viime päivinä spot-hinnat ovat olleet erittäin matalalla, vaikka maaliskuun keskihinta onkin vielä helmikuuta korkeampi
  • Olkiluoto 3 koekäyttöjakso alkoi 12.3.2022 ja tämä on osasyynä hintojen laskuun

Helmikuussa sää toteutui hieman normaalia lämpimämpänä ja tuulisempana, eikä erittäin kylmiä jaksoja nähty. Maaliskuussa sää on ollut normaalia lämpimämpi, vaikka öisin lämpötilat ovat vajonneet reippaasti nollan alapuolelle. Kokonaisuudessaan lämmin ja tuulinen sää piti spot-hinnat matalammalla tasolla, kuin mitä pahimmillaan odotettiin.

Maaliskuussa Suomen hinta-alueen hintaa on madaltanut myös Olkiluoto 3 -reaktorin koekäyttöjakson alkaminen. Tehomäärät muuttuvat testiohjelman mukaan, mutta keskimäärin tähän mennessä tuotanto on ollut noin 300 - 400 MW per tunti. Tämän sekä edellä mainitun säätilan vuoksi Suomen hinnat ovat olleet viime päivinä pääosin systeemihintaa eli ns. Pohjoismaiden referenssihintaa matalampia.

Kuluvan viikon lopulla sää näyttäisi kääntyvän normaalia ja reilusti viime viikkojen toteumaa viileämmäksi. Kylmä säätyyppi nostaa korkeamman hinnan todennäköisyyttä, mutta vaikutus jäänee hetkelliseksi, koska Olkiluoto 3 testiohjelman mukaiset tehomäärät nousevat huhtikuun alkupuolella korkeammalle.

Katsaus Priiman kiinnityshintojen kehitykseen

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on nostanut kaasun, hiilen ja öljyn hintaa erittäin voimakkaasti lyhyessä ajassa. Euroopassa ollaan riippuvaisia Venäjältä tuotavasta kaasusta ja koska Pohjoismaat ovat siirtoyhteyksillä kiinni Euroopan sähkömarkkinassa, on raaka-aineiden hintojen nousu heijastunut myös tulevaisuuden kiinnityshintoihin.

Vaikka aivan korkeimmilta tasoilta hinnat ovatkin laskeneet, ovat tulevaisuuden hintajaksojen hinnat kauttaaltaan korkeammalla kuin kuukausi sitten. Kiinnityshintojen vaihtelu jopa päivän sisällä on poikkeuksellisen suurta, mutta näkemyksemme mukaan lähimmän vuosineljänneksen (Q2/22) hinta on noussut liian korkealle.

Kaasun hintaan sota tuo edelleen epävarmuutta, vaikka toistaiseksi Venäjältä Eurooppaan tuotavan kaasu määrä on jopa kasvanut sodan alkamisen jälkeen. Euroopassa haluttaisiin irtaantua energian tuonnista Venäjältä, mutta nopeita ratkaisuja tuonnin korvaamiselle ei ole, etenkään vielä, kun kaasuvarastojen tasot ovat edelleen normaalia matalammalla. Pakotteet tai vastapakotteet eivät ole toistaiseksi koskeneet energiasektoria, mutta niiden mahdollisuutta ei voida kokonaan poissulkea. Tämä lisää lähiaikoina hintojen vaihtelua, ennen kuin tilanne selkiytyy.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun >>