Kolme vinkkiä aurinkovoimalan hankintaan

Vinkit on julkaistu Omavoiman asiakaslehden numerossa 1/2023, joka ilmestyi 8.3.2023.
Teksti Anna-Mari Nyyssönen, kuva Jukka-Pekka Heiskari

Pahimpien toimituspulmien hellitettyä oman aurinkovoimalan voi nyt saada aiempaa nopeammin. Aurinkosähköjärjestelmien hinnoissa, takuuajoissa ja teknisissä ratkaisuissa saattaa olla suuriakin eroja, joten vertailu ennen lopullista hankintapäätöstä kannattaa.

1) Aurinkopaneelimyyjän asiantuntemus ja kokemus

Aurinkovoimalasta saadaan paras taloudellinen hyöty, jos järjestelmä mitoitetaan vastaamaan mahdollisimman hyvin kiinteistön sähköntarvetta. Millaista palvelua ja asiantuntemusta saat päätöksenteon tueksi? Omavoiman asiantuntijat tulevat paikan päälle veloituksettomalle kartoituskäynnille, jotta tarjottu ratkaisu palvelee mahdollisimman hyvin niin tässä hetkessä kuin myös esim. 10 vuoden kuluttua.

2) Aurinkovoimalan asennus ja huolto

Tarkista, onko palveluntarjoajalla oma paikallinen asennusyhtiö ja tarjotaanko asennustyölle erillistä takuuta. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää asennuspaketin laajuuteen eli varmistaa, mikä sisältyy perusasennukseen ja millaisista töistä maksetaan lisämaksua. Asioita on hyvä pohtia myös pitemmällä juoksulla: jos laitteistoon tulisi vikaa vaikka 10 vuoden kuluttua, onko voimalan asentanut yhtiö vielä vastaamassa mahdollisissa takuuasioissa?

3) Aurinvoimalan komponenttien laatu

Ovatko aurinkopaneelit tehokkaat ja laadukkaat? Millainen on paneelien tehontuottotakuu? Myös käytössä oleva mekaniikka eli kattokiinnikkeet on hyvä tarkistaa. Omavoiman toimituksissa käytetään kotimaisia, pohjoisen oloihin suunniteltuja Oriman kiinnikkeitä. Invertterien osalta takuut ovat yleensä valmistajakohtaisia, mutta rekisteröimällä invertterin verkossa takuulle voi saada lisävuosia.

Lisätietoa aurinkovoimaloista: