Huhtikuun 2022 sähkömarkkinakatsaus

Kerromme ajankohtaista-osiossamme sähkömarkkinoiden tilanteesta noin kerran kuussa. Priima- ja Priimaplus-asiakkaamme saavat kuukausittain alla olevan kaltaisen Priimapostin, jotta Priima-pörssisähköön kuuluvien hintakiinnitysten tekeminen olisi helpompaa.

Energiamarkkinoiden epävarmuudet näkyvät myös Suomessa

  • Maaliskuun sähkön keskihinta toteutui noin 10,5 snt/kWh tasolla (kaikki hinnat sis. alv 24%)
  • Huhtikuun keskihinta on toteutunut tähän mennessä 2 snt/kWh alempana
  • Olkiluoto 3 -reaktorin testijakso edennyt odotetusti, ensi viikolla alkavat ydinvoimahuollot saattavat nostaa hintaa

Maaliskuun lämpötilat toteutuivat normaalia lämpimämpänä ja myös normaalia tuulisempana. Tästä huolimatta maaliskuun hinnat olivat helmikuuta korkeammalla, sillä Venäjän hyökkäyssodan seurauksena raaka-aineiden hinnat nousivat ja nostivat sähkön rajakustannuksia.

Huhtikuussa säätyyppi muuttui kylmäksi ja kuivaksi. Pohjoisesta tullut kylmä virtaus nosti päiväkohtaisia keskihintoja. Viime päivinä lämpötilat ovat nousseet normaalille tai normaalia korkeammalle tasolle ja spot-hinnat ovat laskeneet. Olkiluoto 3 -reaktorin testiohjelma on sujunut odotetun mukaisesti ja tehotasoja on saatu nostettua noin 900 MW tasolle. Edellä mainitut syyt sekä Suomen ja Ruotsin välillä olevat siirtorajoitukset ovat johtaneet siihen, että Suomen hinta-alueen hinnat ovat erittäin paljon matalammat kuin systeemihinta.

Huhtikuun viimeisellä viikolla Suomessa alkavat ydinvoimahuollot ja lisäksi Olkiluoto 3 -reaktorissa toteutetaan suunniteltuja tuotantokatkoja. Tämä nostanee hintatasoja, varsinkin kun samaan aikaan myös tuulituotannon määrät näyttäisivät pysyvän maltillisella tasolla. Kokonaisuudessaan huhtikuun keskihinta on kuitenkin toteutumassa noin 2 snt/kWh matalammalla tasolla kuin maaliskuun keskihinta.

Katsaus kiinnityshintojen kehitykseen

Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena Euroopan energiamarkkinoihin on kohdistunut erittäin suurta epävarmuutta. Eurooppa ja eritoten sen tietyt maat ovat riippuvaisia Venäjältä tuotavasta kaasusta ja öljystä. EU-tasolla tehtiin jo päätös luopua kivihiilen ostamisesta Venäjältä ja lähiaikoina lienee luvassa öljyn tuontiin kohdistuvia pakotteita. Kaasun tuonnin lopettaminen on käytännössä hankalampaa ja toistaiseksi kaasua on tuotu samaan malliin sodan alkamisesta huolimatta.

Huhtikuun aikana toteutunut viileä ja kuiva säätyyppi on viivästyttänyt lumien sulamiskauden alkamista. Tämä heikentää matalalla olevien vesivarastojen tasoja Pohjoismaissa ja on nostanut lähimpien hintajaksojen hintoja raaka-aineiden hintojen nousun lisäksi.

Kevään aikana negatiiviseksi kääntynyt aluehintaero ei ole vaikuttanut samassa mitassa kiinnityshintoihin ja lähijaksolle lisäkiinnityksien tekeminen ei välttämättä ole houkuttelevaa. Suomen hinta-alueen spot-hintojen pitäisi toteutua systeemihintaa matalampana, jos Olkiluoto 3 -reaktorin testijakso ja lopulta kaupallinen käyttö alkaa suunnitellusti. Toistaiseksi Suomen tilannetta auttaa myös se, että Venäjältä on tullut sähköä kutakuinkin entiseen malliin. Tuonnin jatkuvuuteen liittyy isoja epävarmuuksia ja jos tuonti suljetaan pakotteilla pois, on erittäin korkeiden hintojen riski talvijaksolle olemassa.

Sodan mahdollinen laantuminen ja rauhanneuvottelujen edistyminen laskisivat epävarmuutta kaasun toimitusten jatkuvuuden osalta. Toistaiseksi näistä ei ole kuitenkaan merkkejä, joten hermoilu markkinoilla tulee jatkumaan. Hieman pidemmällä aikavälillä korkeasta energian hinnasta ja raaka-aineiden hinnoista seuraava talouskasvun hyytyminen voi laskea hintatasoja.

Tutustu tästä Priima-sähkön Live-palveluun >>