Energiainvestoinneilla tehdään hyvää

Haastattelu on julkaistu Omavoiman asiakaslehden vuoden 2022 toisessa numerossa, joka ilmestyi 8.6.2022.Teksti ja kuva Pauliina Puputti

  • Kuka: Toimitusjohtaja Rami Aarikka
  • Yritys: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
  • Mitä: Tehtaan kattopinta-alasta katettiin kolmasosa aurinkopaneeleilla vuonna 2018. Aurinkopaneeleilla tuotetaan kesäaikaan 17% kulutetusta sähköstä, mikä on suunniteltua suurempaa. Vuoden 2021 energiatehokkuusinvestoinnit olivat yli neljä miljoonaa euroa.
Toimitusjohtaja Rami Aarikka vrvoitusjuomatehtaalla

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla uskotaan vihreään energiaan, jonka hyödyt ovat sekä taloudelliset että imagolliset.

Vihreän energian edelläkävijä

Tehtaan sähkö on vuodesta 2001 tuotettu tuulivoimalla ja olimme ensimmäinen pohjoismainen tuulivoimalla toimiva teollisuuslaitos. Silloin tuulivoimasta joutui maksamaan enemmän, mutta olimme valmiita. Kaikki sähkövoima on ollut siitä asti hiilivapaata. Olemme koko ajan ajatelleet, ettemme tee asiasta numeroa, vaan asiakkaat saavat oivaltaa asian itse.

Oma energiantuotanto kannattaa

Vaikka hiilidioksidipäästömme olivat nollas sa sähköntuotannon osalta, aloimme miettiä aurinkoenergian käyttöä. Aurinkoenergiaan sijoittaminen oli ja on varsinkin nykyään taloudellisestikin viisas investointi. Aurinkovoimala mitoitettiin kattamaan tehtaan tuotannosta riippumaton vakiosähkönkulutus. Positiivisen kokemuksen ansiosta tarkoitus on vielä hieman
kasvattaa aurinkopaneelien määrää.

Visiot pitävät virkeänä

Teimme vuonna 2021 investointeja säästääksemme enemmän energiaa. Uusimme mm. käymistankkeja, oluen keittämön sekä koko kylmäntuottojärjestelmän. Kun näemme, mihin energiankulutus näiden myötä vakiintuu, kiristämme energiaruuvia entisestään. Viimeaikojen tapahtumat maailmalla ovat alleviivanneet, että on viisasta olla omavarainen ja investoida energiantuotantoon. Visiot pitävät virkeänä ja uusiutuva energia maksaa itsensä takaisin sekä taloudellisesti että imagollisesti.